Прогноза: До три месеца ще бъдат избрани ръководства на регулаторите

1714
Прогноза: До три месеца ще бъдат избрани ръководства на регулаторите
Снимка: БГНЕС

До 3 месеца парламентът ще избере ръководствата на регулаторите. Това каза по БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи.

“Според поред мен, мнозинството максимално много ще бърза това голямо раздаване да свърши до началото на ротацията, защото ротацията предполага момент на политически риск дали въобще ще има правителство. Тоест партиите са заинтересовани да започнат масирано кадруване веднага”.

Конституционните съдии

Още: Записки по парламентарния сюрреализъм

Експертът вижда в реформите знаци за партийно-квотно разпределение на постове. Той даде за пример новата процедура за избор на конституционни съдии, за които в общественото пространство бяха тиражирани политически имена:

“По принцип в една идеална държава, идеално общество с идеално работещи институции няма проблем да влизат хора в регулаторите, които са имали партиен път. Въпросът е през това време да са доказали и обществото да има увереност, че включително и тогава те са били независими във вземането на решения.

Въпросът вече е наистина интересен с Конституционния съд, защото когато предходната процедура се провали за двамата съдии, беше с 2/3 мнозинство. Сега те се отказаха от това и в момента се избират съдии с обикновено мнозинство. И понеже ДПС няма да участва, очевидно тези имена, които се хвърлят пространство, са от ГЕРБ и от ПП, тоест няма да има квота, няма смисъл да се включва, а нормативно двете трети. Тези неща, когато ги разглеждаме в комплекс, ни навеждат на мисълта, че отново имаме партийното - квотно разпределение".

"Голямото раздаване"

Още: Парламентът прие да има таван на заплатите в регулаторите

“Народните представители и те са хора и нищо човешко не им е чуждо. В оставащите месеци до ротацията, когато ще започне “голямото раздаване”, ние ще следим какви наистина хора ще попаднат в тези изключително важни органи, които управляват и регулират, санкционират, лицензират огромни сектори от икономиката, включително обществените отношения”. Той даде и пример, че от над 6 години Комисията по досиетата е извън мандат, така че да тя кара фактически в условията на третия си мандат без избори на нейните членове.

Още в първоначалния проект за промени в Конституцията е заложен изборът в някои институции да става с 2/3 мнозинство.

Мнозинствата - обикновено или квалифицирано

“160 човека по принцип са изключение и когато има такива изключения е много важно да бъдат мотивирани защо се предлагат. От една страна, през 2/3 се търси и по-голямо национално съгласие по теми, които са от национално значение; да има представителство на други обществени групи, включително опозиция. На втори план обаче 2/3, към момента, са предвидени единствено за 3 органа - ВСС; Инспекторат към ВСС и новата Комисия за противодействие на корупцията, която трябва да бъде избрана до края на миналата година, но не е.

Още: Мартин Димитров: При следващ скандал ГЕРБ първи ще искат таван на заплатите при регулаторите

Проблемът обаче с тези 2/3 в момента е, че няма обяснение, ако щете категоризиране, кои институции се избират с 2/3. Защо например Антикорупционната комисия е с 2/3, а пък БНБ - не. Когато няма такива такова обяснения или изчерпателно изброяване, възниква въпросът дали това не се прави, за да може през легален път да се гарантира мястото на третия, малък партньор, който винаги ще съществува, защото в България оттук нататък ще има коалиционни управления, а това най-удобно винаги е ДПС като центристка партия. Това разбира се политологични спекулации, но предстои да видим”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика