Протестиращи срещу преименуването на улица в София: България не е Европа (ВИДЕО)

9721
Протестиращи срещу преименуването на улица в София: България не е Европа (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Стотина граждани под табела "Национално движение Хан Кубрат" размахваха български знамена и скандираха "Оставка" пред Столичната община. Преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС), те протестираха срещу издигането на украинското знаме над общината и преименуването на улица в София на "Героите на Украйна". Протестират представители на три формации – „Възраждане“, групата на БСП в Столичния общински съвет и Национални движение „Хан Кубрат“. Протестиращите скандират "Оставка", „България“ и „Ние сме на протеста заради България“.

На протеста се появи и депутатът от "Възраждане" Петър Петров. Той каза, че "България не е Европа" и че над български институции не трябва да се вее знаме на чужда държава. Петров очаква болшинството от общинските съветници да не приема да се преименуват улици в София на „Героите на Украйна“, Борис Немцов и да се издигне украинското знаме на фасадата на Столична община. За това, че навсякъде в Европа направили подобно нещо, Петров заяви, че ние не сме Европа, а сме България и сами трябва да решаваме как да управляваме живота си. Трябва да присъстваме на заседанието на общинския съвет и да се покаже на ГЕРБ, ДБ и патриотите, че тяхната позиция не изразява позицията на всички граждани на столицата, изтъкна Петров.

„Възраждане“ не са против да се окаже помощ на Украйна, а са против да се изпраща военна помощ. Решението за преименуване на улици в София е необосновано, немотивирано и не спазва буквата на закона, посочи Петров.

Борис Цветков от групата на БСП в Столичния общински съвет заяви: "Ако искат да кръстят някакви улици, си има ред и това е неудобство за гражданите, защото трябва да се сменят адресни регистрации. Защо София и управляващото мнозинство не разрешат нито един проблем?  Има близо 10 000 чакащи деца за място в детските градини и ясли, като нямат право и компенсации, ако не бъдат приети. Нито един основен проблем на София не е разрешен, а се занимават с незаконни неща".

Той посочи, че украинското знаме да се развее на фасадата на Столична община също се оказва незаконно. Има хиляди украински бежанци тука и като видят украинското знаме на фасадата на Столична община, могат да си помислят, че това е консулство. Как така на публична общинска собственост ще се разреши да се вее чуждо знаме? Има си ред кога на президентство, на Народно събрани и на Министерски съвет – може, когато идват делегации и с имало ред, посочи Цветков.

Според него в СОС не трябва да се обсъжда въпросът за военната помощ в Украйна. В София се образува кафява коалиция между ГЕРБ и Демократична България, които взе незаконните решения за кръщаването на улици в София „Героите на Украйна“ и Борис Немцов. В държавата има разминаване – в две от партиите в коалицията са готови да подкрепят военна помощ за Украйна. Позицията на БСП е, че всякакво изпращане на оръжия увеличава жертвите и продължителността на войната. Трябва да искаме демилитаризация, махането на оръжията и спирането на военните действия. Трябва да настояваме за мир, а не за война. Решението за спиране на войната е да се спре пращането на оръжия и муниции, а не обратното – да се изпращат особено оръжия, които убиват много хора, каза още Борисов Цветков.

Припомняме, че имаше и още едно предложение на независимия общински съветник Методи Лалов. То беше да се преименува ул. "Граф Игнатиев" на ул. "Свободна Украйна".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика