Радев за еврочленството на РСМ: Трябва да интегрираме партньори, а не проблеми

2878
Радев за еврочленството на РСМ: Трябва  да интегрираме партньори, а не проблеми
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Ние трябва да интегрираме партньори, а не проблеми", заяви президентът Румен Радев, обосновавайки правотата на българската позиция за вето по еврочленството на Северна Македония. По време на Национална конференция, посветена на европейската перспектива за добросъседските отношения между България и Северна Македония президентът подчерта, че той е за отваряне на вратата за начало на преговори, но  когато видим ясни гаранции за устойчив и необратим процес по защита на нашето културно и историческо наследство. 

 

ВМРО на протест пред Министерския съвет

Ппред сградата на Министерски съвет младежите от ВМРО организират протестна акция под надслов „Не предавай Македония“. Съби...

Според него можем да дадем съгласие за начало на преговорния процес, след като се промени Конституцията на РСМ и се впишат македонските българи на равноправна основа с другите части от народи. "Промяната на Конституцията с вписването на една единствена думичка означава, че приемаш европейската идея, че приемаш копенхагенските критерии", подчерта президентът. Радев е категоричен, че европейската интеграция на РСМ е стратегическа цел, но тя трябва да се основава върху добросъседството, а не на наложени отвън срокове и трябва да има ясни гаранции за правата на македонските българи, за защита на нашата история и защита на нашето културно наследство.

"Пътят на Скопие към ЕС няма как да заобиколи София, трябва да намерим тези общи пресечни точки, но за да стане това, трябва да разгърнем много по-активна разяснителна кампания", заяви държавният глава.

"Изумително е как български интелектуалци, които от сутрин до вечер се кълнат в европейските ценности, всъщност са готови да прегазят моментално европейските ценности и копенхагенските критерии и казват – напред, веднага вдигаме всичко безусловно", отбеляза президентът. 

"Не мога да направя компромис с нашата отговорност към бъдещето на ЕС", подчерта той и отбеляза, че ако в момента в някои от европейските институции не се осъзнава дълбочината на проблема и потенциала на македонизма да дестабилизира ЕС в бъдеще, то ние сме отговорни. 

"България не действа от позицията на силата. България действа от позицията на истината и отговорността към ЕС и в това се състои силата на нашата позиция и тя трябва да се отстоява във всички политически формати", категоричен е държавният глава.

Заради малко пътници закриват авиолинията София-Скопие?

Българската авиокомпания "Гъливер" спря да продава билети за полета София-Скопие от 21 май, съобщи специализираният самолетен портал...

Румен Радев каза още, че е убеден, че европейската перспектива на РСМ няма алтернатива и че рано или късно желанието на хората от двете страни за пълноценно общуване без прегради и граници ще доведе до отпадане на изкуствените разделения. Той изтъкна усилията на България и отбеляза, че в тази приятелска политика, която провеждахме не срещнахме реципрочност и че и в момента се вихри антибългарска кампания.

Процесите на сближаване, особено в областта на свързаността са блокирани; коридор 8 остана само в сферата на декларациите; договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който подписахме с огромни надежди в 2017 г. не се изпълнява, констатира президентът. Използват се всякакви механизми за натиск чрез европейски институции, наши партньори и съюзници за вдигане на ветото, добави той. Президентът повдигна въпроса с  какво нашата вътрешна и външна политика, като действие и бездействие в годините назад, спомагаше това да се случи днес и то на фона на войната в Украйна, която се използва като аргумент за спешна незабавна интеграция на Северна Македония в ЕС, дори с цената на тежки компромиси от наша страна в името на стабилността на Европа, както разбира този проблем Брюксел.

Евроинтеграцията на Северна Македония засяга устойчивостта и бъдещето на ЕС, дори да не се осъзнава във всичките му измерения от европейските институции и нашите партньори, обърна внимание президентът. "На този фон ни предстоят важни решения и не лека дилема – как да направим така, че възможно най-бързо да започнат преговорите, да дадем съгласие за интеграцията на РСМ в ЕС като поставим ясна бариера пред войнстващия македонизъм, защитим правата на македонските българи и отстоим нашата история, култура и идентичност", посочи той. По думите му решението изисква отговор на нелеки въпроси - какви гаранции трябва да постигнем в двустранен и европейски формат, как интеграцията да е устойчив и необратим процес.

ОЩЕ: Президентът призова НС да отреагира на проекторезолюция на Конгреса на САЩ

Радев посочи за какво няма компромис по членството в ЕС на Северна Македония

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика