Само "Възраждане" не иска изслушване на Зеленски в парламента, БСП мълчи

2922
Само "Възраждане" не иска изслушване на Зеленски в парламента, БСП мълчи
Снимка: БГНЕС

Депутати коментираха в кулоарите на парламента възможността за дистанционно изслушване на президента на Украйна Володимир Зеленски в българския парламент. Темата повдига въпроса и за възможността България да предостави военна помощ на Украйна, която вече месец води военен конфликт с Русия.

Проектът на решение за изслушване на Зеленски бе внесен от депутатите от "Демократична България" Владимир Панев и Зорница Стратиева.

Пред журналисти в парламента Панев аргументира искането с това, че има дезинформация по темата. "Чува се много сериозно путинската гледна точка", каза той. Той заяви, че се надява искането за изслушване на Зеленски да срещне подкрепа.

"Не знаем дали президентът Зеленски ще поиска оръжия. Знаете, че управляващото мнозинство е доста разнородно, но ние трябва да сме наясно какви са основните нужди на Украйна в момента", каза депутатът във връзка с евентуална военна помощ от страна на България за Украйна.

На въпрос дали би подкрепил изпращането на оръжие, Панев отговори: "Вероятно да, но ние искаме да чуем и украинската страна. Предложението на президента Радев за изпращане на бронежилетки и каски е една добра стъпка и инициатива".

Елисавета Белобрадова коментира, че парламентарната група на обединението стои зад искането за изслушване. Тя смята, че ще е полезно да се чуе отношението на украинския президент. По думите ѝ неговото лично мнение "понякога може да е тежко за преглъщане", давайки пример с изказване на Зеленски пред Бундестага. Белобрадова каза още, че изслушването може да даде тласък за по-широк дебат за помощта на България за Украйна.

Нейният колега от ДБ Ивайло Мирчев също подкрепя изслушването. Идеята е интересна, но въпросът е какво Народното събрание ще каже на г-н Зеленски, коментира той. „Много вероятно е България да остане последната страна членка на ЕС и НАТО, която не предоставя военна помощ на Украйна“, заяви той.

Милен Матеев от "Продължаваме промяната" заяви, че е разбрал от медиите за предложението за изслушване на Зеленски. Той определи идеята като "приемлива".

"Ако е възможно да се осъществи, нямам нищо против да го изслушаме, ще бъде полезно", каза той. Според Матеев на първо място депутатите може да чуят исканията към нашата държава от Зеленски. И ако има други искания, освен оказана вече морална и хуманитарна помощ, това да бъде обсъдено. Депутатът допуска дебат за изпращане на оръжия, като посочи, че има парламентарни групи, които настояват за такава подкрепа.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" подчерта, че България има ангажимент към НАТО и трябва да спазва договорите си в рамките на Алианса. Ако има друго искане освен хуманитарната помощ, то трябва да бъде прецизирано и обсъдено, смята депутатът.

"Ние сме съпричастни с Украйна, виждате какво се случва, какви грозни сцени наблюдаваме от вашите материали в новините. Ние сме с обща позиция по отношение на кризата в Украйна, така че няма нищо лошо г-н Зеленски да бъде изслушан", каза Балабанов.

Депутати от "Демократична България" искат за изслушване на Зеленски в парламента

Депутатите от "Демократична България" Владислав Панев и Зорница Стратиева са внесли в парламента предложение за проект на решение за из...

Александър Ненков заяви, че ГЕРБ подкрепя искането за изслушване на Зеленски. "Смятам, че е редно и е един сериозен жест за солидарност", посочи той.

"Едно такова изслушване няма да повлияе на хода на събитията, но по този начин ще покажем на украинския народ, че сме държава, която застава зад тях", каза още Ненков. Относно възможността за военна помощ, той каза, че като член на НАТО България трябва да се съобразява с общността. По думите му ГЕРБ биха подкрепили искане за военна помощ, ако такова бъде внесено в Народното събрание.

Станислав Анастасов от ДПС коментира, че по-скоро става въпрос за обръщение на президента Зеленски. По думите му българският парламент е един последните, който ще направи това. Относно въоръжаването на Украйна", Йордан Цонев коментира, че това е работа на българското правителство. Като внесе такова искане, ще бъде обсъдено в парламента", посочи той.

"Против" изслушване на Зеленски се изказа лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който сравни искането с театрално представление. "Това е абсолютно несериозно и считам, че има само и единствено пропагандни ефекти - такива, каквито целят и всички подобни участия, театрални и кино ефекти във всички други парламенти", каза той. И посочи, че не вижда с какво подобно изслушване ще допринесе за информационната среда. Костадинов смята, че в медийното пространство се показва само едната гледна точка в конфликта.

От БСП отказаха коментар по темата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com