Ще има ли правителство - повече въпроси, отколкото отговори

2672
Ще има ли правителство - повече въпроси, отколкото отговори
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

За момента резултатите от изборите не показват дали е възможно да бъде съставено редовно правителство в 48-ото Народно събрание. Не е ясно също какви са коалиционните намерения на политическите сили, които влизат в парламента. Много от техните лидери все още не са говорили официално за резултатите от изборите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не коментирал резултатите от вота, след като коалицията ГЕРБ-СДС спечели най-много гласове. Коалицията първа ще получи от президента мандат да състави нов кабинет. 

Единствено Томислав Дончев от ГЕРБ призова по повод евентуални бъдещи преговори, политиците първо да мислят, после да говорят. 

Кирил Петков каза тази сутрин по БНТ, че ще откаже покана от ГЕРБ за коалиционни преговори, но не е ясно дали, ако първият мандат е неуспешен, "Продължаваме промяната" ще се опита да състави кабинет с втория мандат.

"Няма да се коалираме с ГЕРБ и ДПС, ние сме последователни. ГЕРБ като първа политическа сила имат много голям избор за съставяне на правителство – златен пръст от „Възраждане“, каза той.

"ПП ще бъдат конструктивна гласна опозиция и коректив, който ще бди над всеки един лев. Нашата мисия е дълга, като ние сме в политиката не да печелим избори, а да печели България, подчерта Петков. ПП има ценностно различно разбиране как се води политика от първата политическа сила ГЕРБ. Няма как да се събудим тази сутрин и да кажем, че Делян Пеевски не е проблем или моделът, по който управляват част от секторите в България", изтъкна бившият премиер.

Без да назовава конкретни политически сили, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви с кого партията му би водила разговори за коалиция:

"С всички онези, които са отговорни към решаването на проблемите на хората и преодоляването на кризите в страната можем да говорим в търсене на различни формули за съставяне на стабилно мнозинство в Народното събрание и стабилно правителство".

Политолог: Най-вероятно е ГЕРБ да направят правителство на малцинството

Най-вероятно е ГЕРБ да направят правителство на малцинството, което да разчита на подкрепа от парламента за срок от година, преди местн...

Заелата четвърто място по резултат партия "Възраждане" няма влиза в каквото и да било коалиция, заяви пред БНР лидерът на партията Костадин Костадинов:

"Нашите избиратели не желаят това! Всички други искат България да я няма. Те работят за това активно и успешно".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше категорична: :Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ". Тя каза това на брифинг след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Левицата няма да застане и зад управление, в което участва ДПС, уточни Нинова. Според нея, отговорността за съставяне на правителство в момента пада върху партията на Бойко Борисов - същата теза, която развиха вчера и от "Продължаваме промяната". Нинова отхвърли категорично и варианта за експертно правителство, който смята, че ще се превърне в прикритие за "задкулисието".

От "Демократична България" заявиха, че ще изчакат окончателните резултати, преди да коментират изборите по същество. Във Фейсбук съпредседателят на коалицията Христо Иванов заяви, че се очертава още по-фрагментиран парламент и идва ред:

Стефан Янев не отхвърли възможността за коалиция с ГЕРБ

Ние ще сме най-малката парламентарна група в Народното събрание. Но участието в политически живот не разделя партиите на малки и големи...

"Всички да платим цената за политическата недалновидност, тласнала страната ни към избори и пропуснала възможността за навременно обединение на партиите на промяната".

Партия "Български възход", която за първи път ще бъде представена в парламента, би станала част от коалиция, заяви пред БНР нейният лидер Стефан Янев, без да посочи желани партньори:

"Надявам се да бъдем част от коалиция, която ще дава решения, а няма да се занимава с остри думи и обиди към останалите".

"Ние ще сме най-малката парламентарна група в Народното събрание. Но участието в политически живот не разделя партиите на малки и големи, а на такива, които предлагат решения и които не предлагат. Това каза лидерът на „Български възход“ по Нова телевизия. „Очертаващият се зимен сезон и кризите изискват да намерим пътя към диалога и намирането на решения. Математиката е едно, реалностите са други“, заяви още той. Попитан ще приемат ли, ако ГЕРБ ги поканят в коалиция, Янев отговори, че могат да приемат коалиции, които те са в интерес на хората. „Посланието на българските граждани, при тази ниска избирателна активност, е да седнем и се разберем“, коментира той.

От "Има такъв народ", които окончателно остават под четирипроцентната бариера, до този момент не са правили официални изявления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика