X
 
 

Симеонов за ЮНЕСКО и Пирин: Бяха заблудени, като им се обясни - разбират

3281 5
photo of Симеонов за ЮНЕСКО и Пирин: Бяха заблудени, като им се обясни - разбират
Снимка: БГНЕС
Опитахме се да запознаем максимален брой делегации с истинското положение в парк "Пирин", защото се оказа, че голяма част от членовете на Комитата на ЮНЕСКО за световното природно наследство са тотално подведени и не разполагаха с достоверна информация. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов в коментар относно решението на ЮНЕСКО за плана за управление на парк "Пирин" (решение 42, 7b 72). Когато на хората им се обясни, разбират, добави Симеонов.

На изричен въпрос знае ли ЮНЕСКО за препоръката на главния прокурор Сотир Цацаров относно изменение на концесионния договор за ски зоната в Банско - защото концесионерът "Юлен" ползва по-голяма площ от позволеното, Валери Симеонов обяви, че сега вече можело да се сключи анекс с "Юлен" за концесията. Става въпрос за технически грешки, подчерта той.

ЮНЕСКО подкрепи правителството за Пирин, може да се разширява "ски инфраструктурата"

Страните от Комитета за световното природно наследство към ЮНЕСКО гласуваха в пълен консенсус представената от страната ни позиция...

Вицепремиерът призна, че още от началото на седмицата българската делегация е почнала да търси срещи с членове на комитета, но това не било много лесно, защото всички работели от 09:00 часа сутринта до 18:00 часа. ЮНЕСКО е много добре работещ и сериозен орган и трябваше да вадим представители на различните делегации, като ги вадехме от зала, заяви лидерът на НФСБ, който добави, че било много тежко. Симеонов призна и, че първите разговори били с Китай, Бразилия, Куба – точно държавите, посочени от "За да остане природа в България", като вицепремиерът призна и, че са събрани 11 подписа от 21 членове – отново на всички посочени от "За да остане природа в България" държави (Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола). Най-важният успех обаче бил разговорът с IUCN (Международния съюз за защита на природата) – организацията, която първоначално подготвила решението на ЮНЕСКО, с което се забраняват промените в плана за управление на Пирин без да има екологична оценка.

От МОСВ пък казаха, че било манипулация, че трябва да има задължителна екологична оценка на планове за управление като този за Пирин. Той не попадал в Директива за стратегическа екологична оценка – в тази директива попадали само устройствени планове. От екоминистерството обещаха и, че няма да бъдат гледани предложения за застрояване извън концесионната зона.

Валери Симеонов заяви и, че "нихилистичните представители на зелените организации" също водели разговори, но в крайна сметка всички членове на Комитета гласува "за", като само Уганда била с известни резерви. Щеше да е звучен шамар върху правителството и България, ако беше останало предното проекторешение, уточни вицепремиерът и се похвали, че сега може да се изграждат ски съоръжение в буферната зона на концесията за Банско (бел. ред. - съгласно решението такива съоръжения не трябва да влияят на оценката за световно културно наследство на ЮНЕСКО за парка). Има обаче препоръка от ЮНЕСКО България да се въздържа от други решения, преди ВАС да се произнесе относно Плана за управление на парк "Пирин" и трябва ли да има екологична оценка. Ще има само екологична оценка при заявено инвестиционно предложение.

Симеонов не пропусна да уточни, че каузата за промените на Плана за управление на Национален парк "Пирин" е негов личен ангажимент. Той каза, че е бил в Бахрейн заедно с представители на МОСВ. Искам да видя сега какви ще са аргументите на тези, които разнасят едни огромни плакати "Да спасим Пирин". Знаете каква е стратегията на "Зелените" - да те набутат в схема за многобройни обжалвания, заключи Симеонов що се отнася до първоначалното проекторешение да има екологична оценка за целия план за Пирин, виждайки проблем в това, че България няма постоянен представител в ЮНЕСКО. Трябва Министерският съвет да прати постоянен представител и "той да пречи на всички тези акции, които се извършват от псевдоекологичните организации – WWF и прочие, и прочие", смята Симеонов. Той още няма предложение кой да бъде този човек.

Симеонов отговори: Лъжа е, че съм отседнал в 5-звезден хотел в Бахрейн

Вицепремиерът Валери Симеонов обвини в лъжа еколога от организацията "За да остане природа в България" Тома Белев. В момента Симеонов ...

По-късно през деня от коалицията от граждански групи "За да остане природа в България" изпратиха позиция до медиите по казуса. "Решението на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО за Национален парк "Пирин", което беше прието вчера, казва на българското правителство да спазва законите, да изпълнява решенията на българския съд и преди каквото и да е развитие в националния парк, да прави екологична оценка", пишат екозащитниците. Според тях "това решение е унизително, а не повод за гордост за управляващите".

До 1 декември, 2019 година България трябва да представи пред ЮНЕСКО доклад относно развитието за парк "Пирин", най-вече касаещ какво е решил ВАС.

* Новината е обновена в 19:45 ч.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Пепи 3 Пепи преди 8 месеца Профил на трол?
  Тук партията няма значение, има значение като мъж да излезеш и да защитиш благото на родината, а в случая Валери това направи
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  порочната практика да се раздават едни сериозни пари на точно определени места, в повечето случай, срещу нищо продължава. Правителството Борисов 3 има особени постижения в това срамно начинание. Министерството на околната среда и водите ще заплати на Световната банка (разбирай Кристалина Георгиева и компания) консултантски услуги за справяне с риска от наводнения в България. Договорът за предостав виж още ›› яне на тези платени услуги е подписан от министър Нено Димов и постоянния представител на Световната банка за България, Словакия и Чехия – Тони Томпсън. Чака ратифицирането от парламента. Това е текста на страницата СБ : „Според договора Световната банка ще предостави подкрепа в подготовката на Планове за управление на речните басейни ( ПУРБ) и на Плановете за управление на риска от наводнения ( ПУРН) в съответствие с изискванията на Рамкова директива за водите ( РДВ) и Директива относно оценката и управлението на риска от наводнения (ДОУРН).” Това е разбойничество. В България се дава едно от най-добрите образования в областта на хидроинженерството и да ти кажат от банка, че трябва да се почистват речните корита, да се укрепват дигите и да се санкционира тяхното дупчене за напояване; да се следят нивата на язовирите и да се управляват от специалисти; да се контролират градските канализации и да доизградят; да се управляват от специалисти хвостохранилищата; да се контролират свлачищата и т.н. и т.н. е престъпление. Парите да се вложат за управление на водите, а не да се раздават на банката. Ако договорът не може да се отмени, нека парите се дадат за консултации по управление на Министерство на околна среда и води. Министърът не знае с какви хидроспециалисти разполага България, защото, да го кажем с думите на премиера, резервната скамейка на ГЕРБ е къса. Не може България да няма пари за децата си, а да ги раздава за служебни екскурзии и за псевдоконсултантски услуги. 28.06.2018 Stefanova, ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Георгиус 1 Георгиус преди 8 месеца Профил на трол?
  далаверко, да не забравиш да минеш през нас (в Кипър), че имам едни пари да ти давам.
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.1 Боко Мазника от БРЕГ преди 8 месеца Профил на трол?
  Най–големите глупости в България ги говорят Смешника Бойко Борисов, Смешника Каракачанов, Смешника Симеонов и Смешника Сидеров!!! Но няма как, да кажат нещо друго, защото са неграмотници!!! Нормален /трезво мислещ/ Български гласоподавател, никога не би гласувал за ГЕРБ и ОП!!!
  : 8 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Браво на Симеонов! Така се работи.
  : 7 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално