След разпореждането на Борисов: Депутатите от ГЕРБ готови да оттеглят предложенията за Изборния кодекс

3018
След разпореждането на Борисов: Депутатите от ГЕРБ готови да оттеглят предложенията за Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ се задействаха по нареждането на лидера на партията Бойко Борисов и обявиха готовност да оттеглят спорните предложения, свързани с Изборния кодекс, които бяха приети късно снощи в правна комисия.

"Чувстваме се длъжни да отговорим на някои от опасенията на нашите колеги след тази буря от емоции, която наблюдавахме в две от парламентарните групи (б.а. – ПП и ДБ). За да няма спекулации, защото колегите направиха редица такива, бих дала някои разяснения. Обсъждахме и подкрепихме проект на БСП за даване на възможност на българските избиратели да имат избор дали ще гласуват с хартиена бюлетина, или ще гласуват с бюлетина от машинно гласувани", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на брифинг минути след пресконференцията на Бойко Борисов. На нея той призова депутатите си да върнат Обществения съвет на ЦИК и да увеличат състава му, както и да оставят избирателен район "Чужбина".

"Продължаваме промяната" напусна пленарна зала заради хартиената бюлетина

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" напусна пленарна заради скандалните среднощни промени в Изборния кодекс. Припомняме, ...

"Всички медии и граждани, които са наблюдавали правната комисия, добре знаят, че единственото, което се променя по отношение на гласуването с машина, е по отношение на преброяването. Любимите им флашки се заместват от физическо преброяване на хартиен носител. Т.е. всички тези, че ще има манипулации на вота, са категорично невярми, защото секционните комисии имат членове от всички партии. Тези хора ще преброяват наличните бюлетини в урните за гласуване. Премахнахме и т.нар. тъмна стаичка, има само параван. Осигурихме видеонаблюдение на процеса по преброяване. Ако това не е прозрачност, не знам кое е", заяви Десислава Атанасова.

"Не се съмнявайте, че ще се допускат грешки при обобщаване на резултатите от гласуването, защото вече ще има един-единствен протокол, подписан от всички членове в СИК, където има представители на всички парламентарно представени партии", смята тя. "Ако говорим за демокрация, за равни права – бих задала въпроса да не би в Европа, където се гласува само с хартия, демокрацията да е отнела победата на някоя партия? Много се съмнявам. Държа да отбележа, че по тази тема спекулациите трябва да престанат".

Тя каза, че ГЕРБ имат "пълна готовност" да оттеглят своето предложение за закриване на Обществения съвет на ЦИК и той да бъде възстановен дори в по-широк състав.

Относно заявлението за гласуване от чужбина "заявявам същото", каза Атанасова - т.е. оттегляне на предложението, което гласеше закриване на района и увеличаване на броя нужни заявления за разкриване на изборна секция зад граница - от 40 на 100.

Проданов за връщането на хартиената бюлетина: БСП иска висока избирателна активност и честни избори

Нашата идея е колкото се може повече хора да гласуват с машини. Но който се притеснява от машината да може да гласува и с хартиена бюле...

"Ако някой си беше направил труда да провери колко от заявилите за гласуване в чужбина впоследствие са гласували, ще бъдете изненадани. Ако е вярно, че в чужбина живеят над 1,5 млн. български граждани и че 2 млн. български граждани са лишени от право на глас, както казват някои, следва да зададем въпроса – мандатите на район "Чужбина" да станат равни например на трите софийски МИР? Направете такова предложение тогава, ние може да го подкрепим. Всички други спекулации трябва да се подложат на дебат", каза Атанасова.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" днес атакуваха "коалицията на реванша" ГЕРБ, БСП и ДПС заради скандалните среднощни промени относно връщането на хартиената бюлетина. Снощи те обезсмислиха машинния вот, увеличиха състава на ЦИК и закриха район "Чужбина" на правна комисия, а днес депутатите от ПП напуснаха пленарна зала в знак на протест.

На въпрос край ли е това на шанса да има редовно правителство, Атанасова заяви: "Разговорът за Изборен кодекс няма нищо общо с разговора за правителство".

ОЩЕ: ПП и ДБ срещу "хартиената мафия": Коалицията на реванша се сглоби, за да подмени вота на хората

Правната комисия не само върна хартиената бюлетина, а изцяло обезсмисли машинния вот

С гласовете на мнозинството от ГЕРБ, ДПС и БСП, по-известно като "хартиената коалиция", правната комисия в Народното събрание не само п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

И НСО се включи в хора: Отвърна на Кирил Петков за следящата го охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика