Служебни министри и шеф на кабинета имали общ бизнес

23517
Служебни министри и шеф на кабинета имали общ бизнес
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Румен Порожанов (на снимката вдясно), министърът на земеделието и храните Васил Грудев (на снимката вляво) и началникът на кабинета на агроведомството Иван Капитанов са имали общ бизнес, преди да влязат в кабинета "Близнашки", съобщава "Труд".

Те са ръководили неправителствената организация "Сдружение Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове". Това става ясно от документите за регистрация на сдружението на 26 февруари 2014 г., с които вестникът разполага.

Председател е бил Порожанов, а негови заместници - Грудев и Капитанов. Само месец по-късно - още на 1 април то се е регистрирало по ДДС, което говори, че е заработило веднага и на високи обороти.

Регистрация по ДДС може да се направи доброволно, задължителна е при годишен оборот от 50 000 лв.

В декларациите за конфликт на интереси на новите министри, обявени на сайта на президентството, участие в сдружението се вижда само в документа на Румен Порожанов. Първоначално тази информация бе замазана с коректор в декларацията му, но след медиен натиск бе оповестена.

Земеделският министър Васил Грудев твърди, че по технически причини на сайта липсвала втората част от декларацията му, в която била информацията за сдружението.

"Правили сме единствено анализи за новата селскостопанска политика на ЕС от 2015 до 2020 г., които сме предоставяли на други НПО и на посолства", каза Грудев. На въпрос работи ли още сдружението, той каза: "Сдружението съществува, но нито един от нас тримата не фигурира и няма каквото и да е участие вече в него." Грудев не можа да си спомни кой го оглавява в момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика