Станишев: Импийчмънт ще превърне Плевнелиев в мъченик, а той не заслужава това

2488
Станишев: Импийчмънт ще превърне Плевнелиев в мъченик, а той не заслужава това

Ако цената за добро отношение от страна на Плевнелиев към българския парламент и към правителството е условието ГЕРБ да участват в управлението, тази цена е неприемлива. Това каза на пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев по повод изявлението на президента от миналия петък, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По думите му този подход поставя държавния глава в обслужваща роля и позиция към Борисов и Цветанов, не отговаря на неговите конституционни задължения, и показва, че подозренията към неговата политическа пристрастност и обвързаност са основателни в много висока степен. Според Станишев тезите на Плевнелиев обслужват два политически и един икономически кръг.

„Единият политически интерес е на г-н Борисов и г-н Цветанов за консолидиране на тяхната власт и за преборване на всички недоволни от функционирането на тази партия. Предсрочни избори са единственият шанс за тях да консолидират властта си в партия ГЕРБ и парламентарната група”, каза Станишев. Той допълни, че вторият политически интерес, който си придава президентът, е ролята на бабуването на новото дясно, с очевидната идея, която прозира зад поведението му, да се формира коалиция между ГЕРБ и новото дясно в следващ парламент.

„Последният интерес е по-скоро медийно-икономически – за кръгове, които са достатъчно известни в българското общество и с които г-н Плевнелиев има стара обвързаност, в това число и в процеса на неговото номиниране за министър в кабинета на г-н Борисов”, каза още лидерът на БСП.

“Президентът Росен Плевнелиев заема страна. Той излезе от ролята на обединител на българското общество. Този двоен стандарт, който демонстрира, го лишава от голям морален кредит и доверие. Докато беше министър, той основно мълчеше за много безобразия и задкулисния олигархичен модел на управление на ГЕРБ”, допълни Станишев.

Според него Плевнелиев се изживявал като инженер на политическото пространство.

Сергей Станишев обяви и очакванията си към правителството: “Очакваме да се извади информация за това в кои финансови институции са разположени държавните средства. Да има яснота и публичност при какви условия европейски средства се разпределят сред българските медии. Да се потърси настойчиво възможност да е ясно кой с какви офшорни сметки разполага в политическия и обществен живот. Това са три очаквания, които искаме правителството на г-н Орешарски да изпълни”, каза още Сергей Станишев.

Отказът на ГЕРБ от Конституционния съд за касиране на изборите поставя партията в още по-нелепо положение, коментира лидерът на социалистите Сергей Станишев. “Решението на Конституционния съд дава ясен отговор на ГЕРБ . Партията е извън парламента, защото това един от начините на Цветан Цветанов и Бойко Борисов да контролират. Нека от ГЕРБ да дадат отговор какво правят от тук нататък. Имат народни представители, които могат да гласуват закони. Топката сега е в тях”, коментира Станишев.

Лидерът на БСП заяви още, че в партията не са обсъждали дали да подкрепят искането за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев. “Смятам, че подобна процедура само по изкуствен начин издига държавния глава в мъченик. Той не заслужава това”, отсече социалистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика