Стефан Янев: Струпване и разполагане на войски на НАТО на българска територия няма (ВИДЕО)

4895
Стефан Янев: Струпване и разполагане на войски на НАТО на българска територия няма (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Струпване и разполагане на войски на НАТО на българска територия няма. Това заяви бившият служебен премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев по време на участието си в ресорната парламентарна комисия по отбрана.

Янев призова депутатите да намалят напрежението и да се спре със спекулациите. Нека бъдем българофили и да разсъждаваме спрямо българския национален интерес. Изборът България да бъде част от НАТО е, че всъщност ние си позволяваме да харчим по-малко за собствената си отбрана, посочи Янев.

Стефан Янев потвърди, че ще се разполагат още изтребители на територията на България

Министърът на отбраната Стефан Янев потвърди, че подготовката за военно присъствие или допълнително усилване на това военно присъствие ...

"Ако ние бяхме обяснили на хората, че в момента се стремим да харчим 2% от БВП, но ако не бяхме в НАТО, сега щяхме да харчим между 7-8%, всеки би разбрал за какво става въпрос. Това е нашият избор и не искам да слагам прилагателни", категоричен беше Стефан Янев.

По думите му България като член на НАТО и относно решенията за българските действия, правителството е отговорно да вземе такива решения, които са осъзнати. Министерство на отбраната подготвя решения, които ще бъдат взети съвсем скоро време от Министерски съвет, оповести министърът.

За разполагането на испански кораби

Разполагането на испански кораби в Черно море е част от друга процедура за усилване на AirPolicing. В момента, в който F-16 бъдат доставени и станат оперативно използваеми, тогава страната ни ще има и нов тип боеспособност, каза още Стефан Янев.

Янев отбеляза, че в новата обстановка, когато има нужда да се говори по нов начин от Изток и Запад, не може да не се контролират стратегическите комуникации. В национален план имаме проблем да координираме всички комуникации и послания, които излизат от нашето политическо ниво, а в съюзен формат е още по-трудно, призна бившият служебен премиер.

Стефан Янев: Работим по три възможни сценария при конфликт между Русия и Украйна

"Подводници нямаме, всеки флот е хубаво да има такава способност. Водят се разговори с определена държава за определен тип подводници, ...

Коалиционното споразумение за отбраната

По отношение на коалиционното споразумение в частта отбрана, Янев заяви, че са набелязани мерки и е направена приоритизация. Приоритетите са залегнали в указанията по вътрешно планиране на Министерство на отбраната, като указанията са стигнали до всички, които имат отношение по темата в една или друга посока.

Хората в отбраната са основен приоритет и са основен капитал на въоръжените сили. Условията на труд, сигурността на труда и социалния пакт в българската армия са други теми, които са сред приоритетите на Стефан Янев като министър на отбраната.

Модернизацията на въоръжените сили също беше изтъкната като важен момент от военния министър. Подготовката на обществените договори и поръчки за отделни проекти са достатъчно сложни и отнемат достатъчно дълго време. Досегашната практика е довела до определени дефицити, с които новото ръководство на МО се сблъсква и се опита да преодолее. Стефан Янев ще подготви правен анализ за това как може да бъде подобрен механизмът по модернизацията на въоръжените сили.

Ако нямаме процедури, с които да запълним необходимостта с нови платформи за въоръжените сили, няма да решим проблема. Трябва да се мисли комплексно, подчерта Стефан Янев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика