Турският посланик и депутати на Ердоган на учредяването на партията на Местан

4293
Турският посланик и депутати на Ердоган на учредяването на партията на Местан
Снимка: БГНЕС

Започна учредителната конференция на новата партия на Лютви Местан „Демократи за отговорност, солидарност и толерантност“ (ДОСТ). За конференцията в София пристигнаха поне 10 автобуса с членове и привърженици на ДОСТ от страната. Присъстват около 500 - 600 души, предаде репортер на Actualno.com.

На събитието е турският посланик в България Сюлейман Гьокче. Там е и Фатма Беюн Сеянкайъ, заместник-председател на партията на турския президент Ердоган, както и депутати от същата партия. Присъства и олимпийският шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу. Поздравителен адрес бе прочетен от турския премиер Давутоглу, както и от лидера на БДЦ Красимира Ковачка.

В обръщение на турски в началото на конференцията Фатма Сеянкайъ заяви, че Лютви Местан смело е показал солидарност към Турция, когато на територията на страната бе свален руски самолет. Припомняме, че именно декларация на Местан във връзка с инцидента стана причина за изключването му от ДПС. "Въпреки силното представителство в парламента, все още много от проблемите на турското малцинство остават неразрешени", заяви дамата.

Заместник-председателят на турската "Партия на националното движение" (MHP) Семир Ялчън също поздрави присъстващите и заяви, че "където и да се говори турски език, е част от нашата родина".

Силно вярвам, че ДОСТ ще влезе в следващия парламент. Чрез политиките ни ще спечелим доверието на избирателите. Това заяви бившият министър на спорта Мариана Георгиева пред репортер на Actualno.com преди началото на учредителната конференция.

Местан се срещна с турския премиер Давутоглу

Екслидерът на ДПС Лютви Местан се срещна с турския премиер Ахмет Давутоглу, съобщават от пресцентъра на бъдещата партия ДОСТ Местан е ...

Запитана кои избиратели очаква, че ще подкрепят формацията, тя заяви, че не иска да поставя хората в таргет групи. „Целим се в широк спектър гласоподаватели на база политики и действия, а не на база говорене. Ние от своя страна ще подкрепим партиите, които подкрепят евроатлантизма“, заяви Георгиева.

По нашумялата тема трябва ли да се забранят бурките в България тя коментира: „Трябва да се работи срещу всички проявления на радикален ислям, които ограничават свободата под някаква форма“.

Председател на конференцията е Хюсеин Хафъзов - един от депутатите, които подкрепиха Местан след отцепването му от ДПС.

До създаването на новата партия се стигна, след като на Бъдни вечер 2015 г. Местан беше изключен от ДПС и последван тримата депутати - Шабанали Мехмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов. Те обявиха, че си тръгват от движението и стават "независими".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика