В БСП заиграха с мръсни хватки заради варненската листа

2060
В БСП заиграха с мръсни хватки заради варненската листа
Снимка: Actualno.com/Димитър Лазаров

Реденето на варненската листа с кандидат-депутатите на БСП се превърна в скандал, след като бившият депутат Борислав Гуцанов не попадна засега в нея и има опасност изобщо да не попада, пише в. "Сега".

Водач на листата е Стефан Данаилов, но за местата под него се стигна до подмолни битки и през почивните дни Националният съвет на Столетницата спешно ще пренарежда листата.

Стефан Данаилов поканил Елена Йончева, не видя проблем с ДС миналото на Тома Томов

Аз предложих на Елена Йончева да се кандидатира за депутат още в началото на предизборната кампания на Румен Радев за президент. Това з...

Миналата неделя във Варна заседава областният съвет, който по устав трябва да определи кандидат-депутатите, подредени след водача. Общинският лидер и бивш депутат Борислав Гуцанов не попадна в листата. Той е в дългогодишен конфликт с колегата си от НС Красимир Янков, а председателят на областния съвет Георги Андреев е близък до Янков. В стремежа си да го неутрализира Андреев не е подложил на гласуване Гуцанов, макар да е бил номиниран, както и още няколко души, доверени на общинския лидер.

Заради случилото се Андреев е бил привикан спешно от Корнелия Нинова. "Тя бе изключително ядосана. Не от симпатии към отпадналите, а защото смята, че е нарушен уставът - областният съвет няма право да редуцира номинациите, а трябва само да ги подреди след гласуване. Така варненската листа става атакуема чрез жалби", обясни източник от Националния съвет. Нинова поискала да се проведе нова областна сбирка, но Андреев отвърнал, че членовете трудно ще се съберат пак. Така се стигнало до решение за служебно пренареждане на листата от Националния съвет тази неделя (19 февруари).

Точката няма да мине леко. "Гуцанов се ползва с покровителството на Сергей Станишев, откъдето идват напреженията. Най-вероятно компромисно в листата ще попадне Анелия Клисарова, която е близка до Гуцанов, но за самия него никак не е сигурно", обясни източникът на "Сега". Твърде е възможно кандидат-депутат от гражданската квота да е Нешка Робева, която на предишни избори се заиграваше с Бареков, но отскоро отново е в партията майка. Засега няма настроения Националният съвет да се занимава с другия отпаднал от листите провинциален лидер - бургазлията Атанас Зафиров.

Иначе БСП масово смята да праща в парламента синове, дъщери и племенници на партийни величия отпреди 1989 г., показва справка в листите. Кандидат-депутат от 24-ти МИР в столицата е Иван Таков, племенник на Пеко Таков. В състезанието е и Ана Пиринска, дъщеря на Георги Пирински. Още едно чедо на известна фамилия е в листите - Ана Ананиева, дъщеря на Нора Ананиева. В Силистра водач е Стоян Мирчев, който бе депутат и в миналия парламент. Той е син на социолога Михаил Мирчев, кандидат-кмет на БСП през 2015 г., и внук на Стоян Михайлов, бивш секретар на Централния комитет на БКП. Кандидат- -депутати са още двама представители на депутатски фамилии - Владимир Илиевски, син на Радослав Илиевски, и Атанас Баташки, син на Илия Баташки.

БСП прие предложените от Нинова водачи на листите

При избора на водачите ни на листи заложихме на професионализма обновлението, приемствеността и съчетаването на ярки партийци и авторит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика