Вашингтон снабдявал екстремистите в Ирак с оръжие от България

31461
Вашингтон снабдявал екстремистите в Ирак с оръжие от България
Снимка: Getty Images/Guliver

Джихадистите в Ирак са били въоръжавани с оръжие от България и други натовски държави, както и от Украйна. Това разкри за агенция РИА "Новости" военно-дипломатически източник.

От 2013 г. западните спецслужби са организирали покупки и доставки на оръжия за екстремистите от действащата сега в Ирак "Ислямска държава", срещу които в момента САЩ нанасят въздушни удари. Именно САЩ обаче са играли основната роля в оказването на военна помощ за ислямските екстремисти, които са били техен съюзник във войната срещу сирийския президент Башар Асад и който благодарение на тази помощ постигнаха военно превъзходство не само в Сирия, но и в Близкия изток.

"Западните спецслужби са отговаряли за подбора на "проверени" доставчици на въоръжения от страните в Източна Европа, организацията на парични трансфери, транзита и доставка в Близкия Изток на смъртоносни "хуманитарни" товари". От началото на 2013 г. закупуването на военна техника и въоръжения се извършвало в България, Хърватия, Румъния и Украйна", разкри източникът.

Той уточни, че специално от България са били придобити бронетранспортьори, стрелково оръжие, гранатомети, патрони и пълнители към тях. Фактически покупките и доставките на нашето оръжие за джихадистите са се осъществявали, когато у нас на власт са били правителствата на ГЕРБ, служебното на Марин Райков и на коалицията БСП-ДПС.

От Хърватия са взети артилерийски системи, от Румъния танкове и стрелково оръжие, а Украйна е въоръжила радикалните ислямисти с бойни машини за пехотата.

Според обясненията на източника доставките на оръжие се осъществявали традиционно чрез подставени фирми-еднодневки, създадени специално за изпълнението на една-две поръчки. При това в договорите фигурирали съвсем други организации и държави като крайни получатели.

Част от въоръженията, но вече американско производството, ислямистите са получили като трофей по време на боевете с 2-ра мотопехотна дивизия на Ирака и при отстъпленията на иракската армия.

Следва да се отбележи и "взаимопомощта" на ислямския терористичен "интернационал", а също използването на "йорданския" канал за снабдяване на сирийската опозиция. Благодарение на тези два фактора в ръцете на въоръжените отряди на "Ислямската държава" в Ирак се озовали голямо количество стрелково оръжие, противотанкови ракети, средства за свръзка и западна апаратура за блокиране на комуникациите.

Опитът от "операцията за влияние" в Близкия изток вече е "отчетен" при планирането на новия пакет американска помощ за "сирийската опозиция", добави източникът.

ИДИЛ била прекалено крайна дори за Ал Кайда

Жестокостта на джихадистите от Ислямска държава в Ирак и Леванта /ИДИЛ/ не познава граници, пише в. "Билд". Въпреки въздушните удари ...

"Ислямската държава на Ирак и Леванта" (ИДИЛ), по-късно преименувала се на "Ислямска държава", е водещата организация на част от близкоизточните въстанически групи, изповядващи сунитския ислям. Тя е създадена на 15 октомври 2006 г. Доскоро джихадистите воюваха в Сирия, но от тази пролет предприеха настъпление в западните и северните части на Ирак. Към тях се присъединиха иракски сунити, военни от бившата армия на Саддам Хюсеин и по-малки терористични и диверсионни групи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com