Вигенин: Има положителни сигнали от Македония, но още имаме спорове

30647
Вигенин: Има положителни сигнали от Македония, но още имаме спорове
Снимка: БГНЕС

По отношение на Македония има обнадеждаващи сигнали, но това е дълъг процес, по който се работи активно и вероятно в следващите месеци ще има конкретни резултати, каза външният министър Кристиан Вигенин, предаде БГНЕС.

Заедно с гръцкия посланик Н. Пр. Димостенис Стоидис той участва в публична дискусия, организирана от ПанЕвропа България и фондация "Конрад Аденауер", в която очерта основните предизвикателства и приоритети на българската външна политика по време на гръцкото председателство на ЕС. "Например, най-после се реши въпросът с размяната на посолства между България и Република Македония – предоставят се нови сгради съответно за България в Скопие и за Македония в София. Това е въпрос, който се влачи от две години. Има и други положителни неща, но те не могат да заменят големите въпроси, по които все още имаме спорове. Надявам се в рамките на засилващия се диалог между двете страни да можем да постигнем успех", заяви външният министър.

Във връзка с гръцкото председателство на ЕС, което започна в началото на тази година, той посочи, че неговите приоритети са наложени от изискванията на времето – необходимост от справяне с икономическата и финансова криза и от въпроса с имиграцията. Поради това те получават принципната подкрепа на България. По въпроса за кохезионната политика Вигенин посочи, че за страната ни е важно да се търси баланс между доброто финансово управление и намаляването на административната тежест. "В условията на бюджетни ограничения и произтичащото от това преразпределение на общия бюджет за нас е важно също кохезионната политика да остане основен инструмент за стимулиране на развитието на съюза, да се намаляват различията в нивото на икономическото и социално развитие на регионите и да се постига териториално сближаване. Разчитаме на Гърция като партньор със сходни позиции по ключови въпроси на кохезионната политика за успешното изпълнение на нейната реформа", отбеляза Вигенин. Той каза още, че България подкрепя създаването на банков съюз, но изтъкна, че е от важно значение гарантиране запазването на единството на вътрешния пазар и финансовите услуги и пълното зачитане на интересите на държавите-членки, които не са част от еврозоната.

Външният министър заяви, че България ще работи за изграждането на по-гъвкав, ефективен и всеобхватен подход към управлението на миграционните процеси, основан на принципите на солидарността и пропорционалността. "Ситуацията в България показва, че бежанският миграционен натиск е динамичен процес, чиито параметри се променят много бързо. Затова следва да се реагира навреме с конкретни мерки. Необходими са обединени усилия, насочени към разработването на механизми, които да позволят единна европейска реакция на съществуващите предизвикателства. Основен акцент трябва да се постави върху мерките за засилване на солидарността между държавите-членки, подложени на най-силен натиск и върху процесите на релокация и презаселване в рамките на ЕС", заяви Вигенин.

Той посочи, че гръцкото председателство на ЕС е добра възможност за развитието на взаимодействието с Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), на която България стана председател. "Един от основните приоритети в рамките на българското председателство на ОЧИС е активизирането на сътрудничеството с ЕС и търсенето на конкретни сфери за фактическо взаимодействие", заяви Вигенин.

Гръцкият посланик в София Димостенис Стоидис каза от своя страна, че Гърция поема председателството на ЕС в момент, когато Европа преминава през важна фаза на преобразования. "Стимулирането на политиките за постигане на растеж, за борба с безработицата, засилването на социалната и икономическата кохезия и на структурните реформи, задълбочаването на интеграцията и завършването на европейски валутен съюз, както и разширяването на ЕС са сред приоритетите на гръцкото председателство на съюза. Изборите за Европейски парламент са още един фактор, който определя контекста на нашето председателство", заяви Стоидис. Той каза още, че страната му ще обърне особено внимание на развитието на морската политика, като посочи, че 80% от търговията между ЕС и трети страни и 40% от тази в рамките на съюза се осъществява между морски държави. Гърция подкрепя разширяването на ЕС и очаква то да продължи, каза още Стоидис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика