Все повече Реформатори не искат да се обвързват с ГЕРБ

2499
Все повече Реформатори не искат да се обвързват с ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Мнозинството от Реформаторския блок не желае да подпише прословутия анекс към коалиционното споразумение с ГЕРБ.

На вчерашното заседание на Изпълнителния съвет на дясната коалиция единствено ДБГ на Меглена Кунева и СДС на Божидар Лукарски са заявили подкрепата си за документа, който вече се нарича меморандум, научи "Сега". БЗНС на военния министър Николай Ненчев и НПСД на Корман Исмаилов, както и петимата депутати от гражданската квота са отказали да го подпишат. Това на практика обезсмисля по-нататъшното обсъждане на документа, тъй като се оказва, че подкрепящите го партии в блока са малцинство. Представителите на ДБГ, СДС и бившият царист Борислав Великов събират 13 гласа. Срещу меморандума са 11-те от ДСБ, гражданите и Корман Исмаилов.

Цветанов: Няма нужда от сериозни промени в коалиционното споразумение

Отчитаме и заставаме зад коалиционното споразумение и нищо не налага сериозна промяна на подписаното между партиите, които го формират....

Причината за недоволството е, че анексът всъщност е "пожелателен". В него се говори за бъдещи успехи, но няма гаранции за постигането им както и "обвързващ елемент на задължителност". "Единствено категорично декларирано е участието в управляващата коалиция и безусловната подкрепа за правителството на Бойко Борисов", мотивират се за решението си депутатите от гражданската квота.

Като особено спорен момент те посочват липсата на оценка или дори бележка по отстъплението на ГЕРБ по т.нар. "исторически компромис" за промените в Конституцията за съдебната реформа. Липсва и отсъствието на ангажимент за повторното вкарване на твърди текстове в парламента. Единствената линия на компромис е обсъждането на текст, който да разшири обхвата на съдебната реформа, далеч извън постулатите на т.нар. юлски компромис, смятат гражданите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика