Възлгаме на Полша поддръжката на военната ни авиация?

19122
Възлгаме на Полша поддръжката на военната ни авиация?

България отказва на Русия да поддържа бойната ни авиация. Ще бъде търсен вариант тази задача да бъде възложена на Полша. Информацията съобщи в четвъртък пред БНТ военният министър Николай Ненчев след посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в България.

Причината е, че цената на поддръжката се оскъпява три пъти от верига посредници в Русия. До това положение се стига, тъй като цената минава през няколко фирми-посредници от руска страна.

Отхвърлиха предложението на ГЕРБ за прехвърляне на "Авиоотряд 28" към Министерството на отбраната

Комисията по отбрана отхвърли предложение на ГЕРБ за прехвърляне на „Авиоотряд 28” към Министерството на отбраната. Това за...

"През септември изтича договорът с руската страна за поддръжка и вероятно ще потърсим други възможности. В Полша има много добри възможности и условия за извършването на тези процедури. Ние вече сме започнали разговори, освен това условията там са много по-добри", обясни министърът пред БНТ.

За последиците от намерението на МО да се откаже Русия в това отношение, бившият ресорен Ангел Найденов изрази съмнение, че Полша би могла да поддържа изтребителната ни авиация. В ефира на БНР той обясни: "По-скоро е продукт на преценката за финансовото натоварване, от друга страна – някакъв опит да се ограничи пълната ни зависимост от Русия, по отношение на въоръжение и военна техника".

За намаляването на зависимостта на българските ВВС от Русия се говори отдавна, но заради украинската криза и отношенията на НАТО с Русия, въпросът беше поставян по-често. Последния път беше засегнат припосещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Бившият заместник-военен министър от ГЕРБ Валентин Радев е категоричен, че Русия няма да се сърди. Той се аргументира:

Даренията за армията и Министерството на отбраната са спрени

Със заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов от вчера, 11 юли, са спрени всички дарения за българската армия и структурите на...

"И ние много пъти се сърдихме, използвам същата дума, заради този ритъм, който изгубихме в последните години с ремонта на тази техника, а тя все повече и повече остарява. Има обаче един проблем – дали МиГ ще даде необходимите сертификати на фирмата, която извършва ремонти".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика