Закъсняваме с подготовката на европредседателството на България през 2018 г.

1450
Закъсняваме с подготовката на европредседателството на България през 2018 г.
Снимка: Президентство

По темата сигурност на бъдещите срещи в НДК по време на председателството е имало неизяснени въпроси от повече от 2-3 месеца. Това заяви служебният вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Деница Златева.

На днешното заседание на служебния кабинет Златева е представила доклад във връзка с напредъка по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС. Тя припомни, че миналата година е приет план за подготовката на председателството в осем основни направления. „По направленията за политическата програма и приоритетите нямаме закъснения. Работата там се координира изключително добре от дирекциите в МС и от МВнР”, поясни Златева.

Деница Златева ще е принципал на НДК

Вицепремиерът по подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – 2018 Деница Златева ще упражнява права...

Тя посочи, че се очаква през март на заседание на МС да бъде приета окончателно програмата на триото-Естония, България и Австрия.

По отношение на другите област като хоризонтален проблем се очертава недостатъчната координация и комуникация между отделните институции. Например по темата сигурност на провежданите срещи в НДК е имало неизяснени въпроси от повече от 2-3 месеца. След проведено работно съвещание при мен до края на седмицата очаквам всички открити въпроси да бъдат разрешени от МВР, НСО, за да може да стартират основните ремонтни дейности в НДК”, обясни Деница Златева, цитирана от БГНЕС.

Като други области, в които има известно закъснение и нужда от по-добра координация се очертавало изработването на бъдещата комуникационна стратегия по отношение на дейностите в страната и чужбина. „След разговор с министъра на културата започваме да работим много активно по културната програма на председателството. Имаме яснота къде ще бъдат откриващите мероприятия. Надявам се в кратък срок министърът на културата да може да представи културната програма”, посочи вицепремиерът.

Не на последно място по важност Деница Златева постави и въпроса с финансовото обезпечаване на всички дейности по председателството. „Имам уверението на финансовия министър, че до две седмици ще внесем в МС актуализираната план-сметка за 2017-2018 г. Общият бюджет за 2016, 2017 и 2018 г. е 150 млн. лв. За 2017 и 2018 г. има разчетени по 50 млн. лв. за подготовка на председателството.

Още обществени поръчки предстоят за председателството ни на ЕС

Факт е, че България и Румъния са в ситуация единствени по рода си да бъдат наблюдавани по механизма за сътрудничество и оценка. Но меха...

Надяваме се да бъдем максимално стегнати в предстоящото финансово планиране, така че да успеем да се вместим в рамките на тези средства. Установихме, че има дейности, които на този етап не са финансово осигурени, но в рамките на бюджета ще се опитаме да оптимизираме разходите така, че да не се налага актуализация на тази план-сметка”, заяви още Златева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика