Заплатите на ВСС вече са равни с тези на тримата големи. Никой не каза защо

1780
Заплатите на ВСС вече са равни с тези на тримата големи. Никой не каза защо
Снимка: БГНЕС

Окончателно Народното събрание обвърза заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) с тези на председателите на Върховния административен съд (ВАС), Върховния апелативен съд (ВЕС) и главния прокурор. Това стана при разглеждането на второ четене на Закона за съдебната власт в пленарна зала.

Предложението е на Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт, като то беше подкрепено от 81 депутати, 11 бяха "против", 18 се въздържаха.

След промяната заплатите в Съвета ще бъдат равни на тези, които получават тримата големи в съдебната система - около 6900 лева. Според народните представители заплатата на върховен съдия, която до момента получаваха членовете на ВСС, не е достатъчна и затова вече възнаграждението им ще по-високо.

Според вносителите ВСС е върхът на съдебната власт и трябва да получават най-високото възнаграждение. По време на разглеждането в комисия те стигнаха дори по-далеч, като обявиха, че депутатите не могат да оставят членовете на Съвета „да ходят по джапанки и бански“. "Да не проявяваме сиромахомилство за най-представителния орган на съдебната система! Защо членовете на ВСС трябва да бъдат бедни“, запита по време на комисията вносителят Димитров.

Депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров стартира дебатите, като припомни, че само преди 2 месеца депутатите от управляващото мнозинство са поискали смяната на този Висш съдебен съвет. „Сега искаме да им увеличаваме заплатите. Аз се чудя за тези два месеца какво се случи. От оставки - сега искаме да бъдат едни от най-високо платените служители“, отбеляза Димитров.

По думите му няма как членовете на ВСС да получават повече от висшите съдии, които решават по стотици дела на година. „Сега идва логичният въпрос. Един член на Съвета ще е много по-добре платен от българския премиер. Върши ли един член на ВСС повече работа от министър председателя или от министъра на правосъдието“, обърна се Димитров към вносителите.

Тезата му беше подкрепена и от колегата му Петър Славов, който определи предложението като „недомислено“.

От ГЕРБ, които подкрепиха предложението в комисия, не успяха да обяснят логиката му. По думите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов увеличението се прави, за да няма промяна в заплащането, след като от днес членовете на ВСС няма да получават допълнителни финанси за участие в комисии.

„Възнаграждението не е оценка за сегашния ВСС, то трябва да действа и за следващия. Кой има интерес членовете на ВСС да са бедни“, запита той противниците на идеята. Той попита и как „утре ще попълним ВСС с качествени магистрати, като членовете на Съвета ще получават по-малко дори от районни съдии“.

Реформаторът Димитров го репликира с въпроса защо от ГЕРБ не са внесли предложението сами, щом толкова искат да се увеличат заплатите във Висшия съдебен съвет. Той попита Кирилов и дали на Съвета се дават нови функции, за да се увеличава заплатата на членовете му. „Не казахте да им даваме допълнителна работа. Не виждам тогава, ако нямат нови задължения, защо заплатите им ще бъдат увеличени“, добави депутатът от РБ. Той каза и, че знае как ще гласуват ДПС и БСП - „гордо „за“. Това обаче не стана ясно, понеже зам.-председателя на парламента Димитър Главчев не показа тази справка след гласуването.

По време на дебатите дори Емил Димитров, който е основен вносител, не успя да изтъкне аргументи в подкрепа на идеята си. На няколко пъти той направи заядливи подмятани за заплатите на депутатите, както и че „очаква членовете на бъдещия орган против корупцията да работят дори без заплати“. „Не искаме ВСС да са клошари без пари, нали“, попита той.

„Искаме Съветът да е независим орган, но постоянно показваме, че можем да му режем парите и да го манипулираме“, добави Ревизоро. По думите му промените не се правят за този състав на ВСС, „който някои тук не харесват“, а за следващите. „Колелото на историята се върти от педалите, призовавам ви да гласувате "за", завърши изказването си той.

Защо заплатите на членовете на ВСС не могат да бъдат обвързани с тези на тримата големи

Иванка Иванова е директор на правната програма на Институт "Отворено общество". Публикуваме анализа ѝ с нейно разрешение.  На 24 ...

Близо 6900 лева ще е заплатата на членовете на ВСС

Ако промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) бъдат приети от парламента, членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще получават заплат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика