Зелените: Действията по изменението на плана за Странджа са прах в очите

21872
Зелените: Действията по изменението на плана за Странджа са прах в очите
Снимка: БГНЕС

Действията на властта по отношение на застрояването на природен парк "Странджа" са просто за замазване на очите. Това твърдят от партия "Зелените" в свое официално изявление.

Според партията с промените в Общия устройствен план на Община Царево се предвижда застрояване на част от Странджа в размер като "град с големината на Русе". Реално решението да се измени този план не е достатъчно, смятат "Зелените".

Протести в защита на "Странджа" ще се проведат днес в четири града в страната

В четири големи града в страната – София, Пловдив, Варна и Бургас – днес в 18:00 часа ще се проведат протести против застро...

На 30 януари тази година Зелената партия обвини властта в четири лъжи по отношения на Странджа. Сега природозащитниците изкарват още три.

Лъжа 5:

На 31.01.2014 г. в парламентарната зала министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, по повод проблемите с ОУП на община Царево, определи целите на общите устройствени планове така: "Хармонично развитие означава баланс между човека и природата. Целта на устройствените планове е запазване на този баланс.” Прокламираните пак там действия на неговия колега, министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева са започване на частично изменение на този план в частта му за ПП Странджа.

Истината:

На стр. 32, в Таблица № 1.3.2.4-2 от доклада за екологична оценка на ОУП на община Царево от юни 2008 г. са дадени прогнозните бройки обитатели/легла по землища в общината след прилагане на ОУП. Общата прогнозна бройка, без местните жители, е 220 656 души. От тях в землищата покрай морето (от Лозенец до Резово) са концентрирани 175 280 души (75% от цялата предвидена леглова база) и ако се извади съществуващата леглова база (около 20 000 според стр. 20 на доклада), се получава нарастване с около 155 000 нови легла. Всъщност тези, заедно с местните жители, 180 хиляди обитатели, са концентрирани практически в едно непрекъснато застроено урбанистично ядро – или иначе казано „град”, започващ от границата на общината между Китен и Лозенец на север до Ахтопол на юг. Това е град с размерите на Русе (пети в България) и даже по-голям, изникнал от нищото, казват "Зелените". Всички обяснения за хармонично развитие и баланс с природата остават безпредметни, след като се сравни този нов градски център с капацитета на цялата плажна ивица (с включените вътре дюни, което е недопустимо) оценен на стр. 60 от същия доклад (таблица №2.1.2.1-3) на общо 61 725 души за цялата пясъчна ивица на общината (без защитените дюни на Липите и Устието на Велека). Предвиденото застрояване е почти 3 пъти повече от капацитета на плажната ивица, предупреждават "Зелените".

Цонев възстанови свои земи в Царево след като Петко Арнаудов стана кмет, твърди журналист

Чрез тъста си Йордан Цонев е възстановил земи в района на Царево. Общината обаче е завела дело, оспорващо автентичността на документите...

Решението:

На 7 февруари министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева издаде заповед за изменение на ОУП на община Царево с доста неясни мотиви – „изменени обществено-икономически условия”, „изменения в Закона за Устройство на Черноморското крайбрежие в посока опазване на морските плажове и пясъчните дюни и ограничаване на допустимото застрояване в зона А” – все неясни и заобиколими цели на това изменение без ясни параметри, коментират "Зелените".

Прокламираното в парламентарната зала на 31 януари политическо намерение от министъра на регионалното развитие или някои опозиционни политически сили частично изменение на плана в рамките на ПП Странджа не решава нищо, казват "Зелените" в прав текст. Даже да се премахне цялото застрояване в ПП Странджа, това ще намали планираната леглова база в крайбрежието от около 175 000 на около 95 000 – с една дума, няма да строим Русе, ще строим Добрич или Сливен, а легловата база ще надвишава пак с 1/3 капацитета на плажната ивица и остава опустошителното въздействие на свръхнаситеността от посетители върху цялото крайбрежие. Единственото решение е ревизия на ОУП на община Царево с ясни цели – премахване на застрояването от ПП Странджа и други ценни територии (Корал например) и привеждане с нормите за опазване и управление на територията, включително общата леглова база – съществуваща и нова да не надхвърля капацитета на плажната ивица, като от него се изключат всички дюни. Дотогава действието му следва да бъде спряно в цялост с решение на Министъра на околната среда и водите.

Лъжа 6:

На 31 януари от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева заяви: "Ще издам заповед за изменение за ОУП на община Царево за площите, включени в ПП "Странджа", което ще спре неговото изпълнение за тези части". Със заповед РД-02-15-17/07.02.2014г. на МРР се постановява спиране прилагането на ОУП на Царево одобрен със заповед №РД-02-14-776/13.08.2008 г. на Министъра на регионалното развитие и благоустройството на основание чл. 135 ал. 6 на ЗУТ.

Сезират главния прокурор за "Странджа"

Днес природозащитници ще сезират главния прокурор за бездействието на институциите по казуса с парк "Странджа".Подготвя се и национален...

Истината:

Законът за устройство на територията (ЗУТ) създава неяснота и отваря вратичката за застрояване при или по-скоро въпреки изменение на планове или техни части. Един път чл. 135 ал. 6 на ЗУТ казва, че щом министърът на регионалното развитие издаде мотивирано предписание за изработване на проект за изменение на плана, частта, за която се отнася това изменение, спира прилагането ѝ от това предписание. Но веднага в следващия член чл. 136, ал. 3 на ЗУТ се казва, че действието на съответния предходен устройствен план се прекратява от деня на влизането в сила на новия или изменения устройствен план. ЗУТ е известен с многобройните си вратички – това противоречие е една от тях. Истината е, че заповедта за изменение на плана спира изпълнението в съотвените части, но това може да не се прилага и да продължи да действа съгласно другия член на ЗУТ, чак до окончателно приемане на измененията – тоест Странджа спокойно и „законосъобразно” ще се застрои, посочват "Зелените".

Лъжа: 7

Твърдението на някои НПО собственици на крайбрежни земи, че искането да се спре реализацията на ОУП на Царево означава, че община Царево няма да има ОУП.

Истината:

Михайлова обещава, че няма да има застрояване на Странджа

Неправомерно застрояване на природен парк "Странджа" няма да има. Това обеща в ефира на БНТ министърът на околната среда и водите Искра...

Проведената процедура през 2008 година е по изменение на действащ ОУП на община Царево. В рамките на тази процедура е одобрен актуализиран ОУП (ТУП по стария закон) на общината със заповед №РД-02-14-776/13.08.2008 г. на Министъра на регионалното развитие и благоустройството. Порокът на процедурата е липса на задължително съгласувателно решение – положително становище по Екологична оценка и съвместимост с Натура 2000, обясняват "Зелените". Тези съгласувателни решения са задължителни съгласно чл. 85, ал. 1 и ал. 4 от ЗООС, във връзка с чл. 127, ал. 2, т. 1 от ЗУТ – без тях изменения ОУП на Царево е нищожен. При това положение чл. 158 на Закона за опазване на околната среда и чл. 122 и 123 на Закона за опазване на биологичното разнообразие задължават Министъра на околната среда и водите незабавно да издаде заповед за принудително административно спиране действието на заповед №РД-02-14-776 от 13.08.2008 г. и на изменения ОУП на община Царево. В момента на това спиране в действие ще бъде старият ОУП на община Царево – в сила към август 2008 година и приет през 1997 година (по тогавашния закон ТУП – териториално-устройствен план на общината). Иначе казано, не е вярно твърдението, че община Царево ще бъде оставена без ОУП.

Решението:

Измененият със заповед №РД-02-14-776/13.08.2008 г. на Министъра на Регионалното развитие и благоустройство ОУП на община Царево в цялост да бъде спрян, като действие от Министъра на околната среда и водите, с което в сила ще остане ОУП на община Царево от 1997 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика