Пак сме на полусъединител, полуоставка и полу-Чернобил

7897
Пак сме на полусъединител, полуоставка и полу-Чернобил
Снимка: БГНЕС

1 юли е една чудесна дата, защото изгрява слънцето, посрещаме го, обръщаме файловете и установяваме, че токът и парното са скочили, но какво пък толкова - нали се къпем в морето на луксозно празни плажове, пък и сме преживели “Чернобил”.

Даже гледахме сериала и го преживяхме отново, но важното е да сме живи и здрави!

Енергетиката ни е в сигурни ръце - ако не е Гинка, ще е Минка, а в НЕК понеже има известни проблеми директорът Петър Илиев си подаде оставката “по лични причини”.

Но както много оставки на нашето време - и тази се оказа оставка на полусъединител; огледай се, ослушай се - и върни оставката!

Оставката на Петър Илиев беше върната, а шефът му - министър Теменужка Гинкина, защити директора си, че се справя добре с работата си и няма пък сега да напуска.

Не му уважават личните причини на човека бе! Обществото е по-важно от личния комфорт и личните проблеми.

Личните проблеми с недооставката на Илиев се разиграха на фона на безпрецедентно поскъпване на индустриалния ток. Бизнесорганизации протестират за това, че плащат най-скъпия ток в Европа заради (според тях) манипулиране на цените - протестиращите буквално заявиха, че “НЕК действа като ОПГ”.

То хубаво разрешиха финансирането на партии от бизнеса за сметка на намалените партийни субсидии - ама тоя бизнес, ако не може да си плати сметката за ток, хептен няма да му останат пари за партийни дарения/рекет. И тая сметка трябва да се направи, освен ако партиите не смятат да се финансират от “бизнес”, който само превърта на центрофуга едни крадени пари.

Самата Теменужка това с оставката го е отработвала - и тя си подаде миналата година оставката покрай познанството си с Гинка, премиерът ѝ подържа оставката, пък я върна. Това е, както момите учтиво връщат онова нещо, след като го подържали.

И както рекохме - да сме живи и здрави и по-добре “Белене”, отколкото “Чернобил”, макар че нашият сериал “Белене” е хипер-мега-гига-гега-скъпа продукция.

Тоя наш полу-Чернобил верно, че не ни облъчва, обаче толкова пари е глътнал - черна дупка щеше да се задви. Това е може би най-гигантският мегасъсипан проект, за който последно бяхме осъдени да платим 1,2 млрд лева на руската “Атомстройекспорт”.

Извън това, всяка година уж се водят сериозни инвеститори - американски, китайски, бартери-мартери, по едно време уж щяхме да продаваме реакторите на Иран... всеки път има “сериозен интерес”.

Догодина аз обещавам да доведа инвеститор от Хондурас - не мога да му кажа името, но е голям атомен енергетик и е личен приятел на Гинка, Георгиус Георгиу, Марк Жирардели и следващия папа.

Тия 1,2 млрд лв, които Арбитражния съд ни осъди да заплатим на руската Атомстройекспорт заради “Белене”, са за поръчано оборудване, което първоначално отказахме, защото тогава (2012) Борисов беше на фаза против “Белене” - и през тази година проектът “Белене” беше спрян.

Това стана, след като в рамките само на първия недовършен мандат на ГЕРБ правителството стартира и стопира “Белене”, така че да могат няколко години по-късно да си ни осъдят и да платим 1,2 млрд, срещу които притежаваме два реактора под един шезлонг.

Скъпо е, но ние сме пичове и си плащаме удоволствията - КТБ, “Белене”, студен резерв - да хвърчат салфетките и социалните послания да са на макс!

Излиза, че Борисов и правителството са ЗА “Белене”, когато водят фантомни “инвеститори”, и ПРОТИВ - когато вече сами са стартирали процедура.

Това поне е видимо извършеното от Борисов и теменужките до този момент - дали в него има злоумисъл и схеми за крадене или хаос и хаотично крадене - нямам капацитет да преценя.

Сериалът продължава, а пък тия оставки в енергетиката, кво да ви кажа - и тоалетната хартия поскъпна!

 

Автор: Г-н Балев, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...