Италианците знаят колко време се вари паста - ето какво правят!

32977
Италианците знаят колко време се вари паста - ето какво правят!
Снимка: Pexels

Формата и големината на пастата предопределят времето за варенето й и за сервирането на соса. Ето и най-основните понятия!

Макарони – това са тръбни изделия с различни размери и форми: черупки, рогца, спирали и др. Сервират се с гъсти сосове и месни дресинги, които запълват кухините и придават на ястието сочност и нежност. Варят се в голямо количество вода.

Фидето е дълга, тънка паста, която бързо всмуква вода.

Спагетите представляват дълги около 15 см тънки пръчици, плътни отвътре. Диаметърът им е не повече от два милиметра. Варят се цели на малки порции и изискват постоянно разбъркване.

Юфката представлява дълги тесни ивици тесто. Технологията на готвене е подобна на тази за спагетите.

Тайната на най-вкусните спагети „Болонезе”

Фузили - еластични спирали до 7 см. Популярни в Северна Италия с плътни сосове, включващи месо и сирене.

Стелине - паста под формата на малки звездички, направена от специален вид пшеница. Приготвя се бързо и има мек вкус. Включва се в детски менюта и в първите ястия.

Фелини - тънки еластични нишки за супи.

Фарфале или „пеперуди" - тестени изделия под формата на квадратчета, прищипнати в средата.

Фетучини - дълги ленти с ширина до 2 см, навити на "гнезда". Най-популярната паста в Рим с броколи и прясно сирене.

Пене - къси (до 4 см) кухи тръбички със скосени срезове и гофрирана повърхност.

А ето как правилно да готвим паста, за да не се слепва. Спазваме съотношението вода и заготовки - това е първата аксиома за готвене на всяка паста. Формулата на успеха изглежда така: 1000/100/10. Това означава просто 1000 мл вода, 100 грама паста плюс 10 грама сол.

Ето как да приготвите спагети за 10 минути

Различните видове паста трябва да останат във вряща вода различно време, конкретният интервал зависи от сорта на пшеницата – най-добре четете упътването на опаковката. Пастата от твърди сортове се вари 5-7 минути. На италианските опаковки твърдата пшеница е обозначена с буквата "А". Но пастата от меките сортове за това време ще се превърне в слепната топка.

Слагаме пастата в кипяща вода - всеки знае това правило, но не всеки правилно определя степента на готовност на водата. Тя трябва да се загрее равномерно и да ври поне 20 секунди, преди да поставим пастата в нея.

Пастата се вари, както се знае, в подсолена вода. Простичко, но е важно да запомните, че солта се добавя преди водата да заври. Подсоляването непосредствено преди слагането на самата паста ще намали кипенето на водата и ще влоши вкуса.

Как да направим вкусни спагети с кюфтенца и доматен сос?

Отначало пастата се вари покрита, защото след като я сложим във врящата вода, температурата ще падне рязко. Нашата задача е да възобновим кипенето възможно най-скоро - затова покриваме тенджерата с капак и поддържаме силен огън. След като кипне отново, махвате капака и намалявате топлината до средна. Поставяте в гевгир пастата, целта е да се отцеди излишната влага. Но, за да може после сосът да се „смеси“ по-добре с пастата, оставяте малко течност. Така съставките ще се разпределят равномерно – самата паста ще е по-сочна, а вкусът й ще се разкрие по-осезаемо.

Макароните, които ние сме свикнали да ядем, италианците определят като ​​преварени. Оригиналната паста в Италия се вари al dente - това се превежда „на зъб“. Целта е да бъде мека отвън, но твърда отвътре. Основната тайна е да намалите обичайното време за варене с 2-3 минути. За начинаещ е много трудно да прецени точно нивото на готовност на пастата, така че най-добре е да проверите еластичността "на зъб" – тоест, опитайте пастата горе-долу 3 минути преди изключване на котлона. Ако повърхността е вече мека, а вътре все още се чувства малко твърдост, може да го изключите. Горещата паста сама ще „стигне“ до необходимото състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Маслен сладкиш със сладко от ягоди: Ето каква е тайната

Много лесни и вкусни: Ето как да приготвите перфектните бухтички

Ето как да си приготвите агнешка курбан чорба

Агнешка дроб сарма с ориз и заливка за вашата трапеза

Знаете ли как се правят яйцата по арабски?

Как се овкусява агнешкото месо за Великден?

Как се приготвя традиционната великденска питка?

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Не сте яли по-вкусно постно брауни

Вкусен тутманик от тефтера на баба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com