Великденско агне по стежеровски

16976
Великденско агне по стежеровски
Снимка: Pixabay

Светлите християнски празници Великден и Гергьовден винаги са били на почит в нашето семейство. Родът на баща ми Илия Илиев (вече покойник) е от село Ново село (23 км югоизточно от град Русе), но аз ще разкажа за пролетните християнски празници, които посрещахме в село Стежерово (24 км югозападно от гр. Свищов), но в Плевенска област, откъдето е родът на майка ми Мария Илиева.

Дядо ми Николай и баба ми Мита, освен останалата менажерия в обширния двор отглеждаха и овце, от които добиваха мляко, вълна, правеха вкусно сирене и естествено за трапезата по празниците имаше агнета, полегнали кротко в тавата и носещи замайващия носа и небцето аромат и вкус на прясно приготвена домашна храна.

Жертвеното агне преминаваше предишния ден през ритуалите на закичване на главата и рогата със свежи цветя, а дядо ми с тъга, защото обичаше всичко, отгледано от неговата ръка, свършваше неизбежното и изпращаше духа на агнеца във вечните ловни полета, а тялото… За тялото следваха обичайните процедури по дране, изкормване, почистване на вътрешностите с обилно измиване с вода и кулинарните процедури преди тържественото посрещане на тавата в добре загрятата пещ. Самата пещ се намираше в пристройка към къщата, която носеше естествено името пещник.  

Ето рецепта за пълнено агне по описание на майка ми и мои лични наблюдения.


Добре почистеното и изкормено агне се намазва отвън и отвътре с марината от сол, олио, червен и черен пипер, джоджен, девесил и магданоз. Докато месото се овкусява, чревцата за плънката се обръщат няколко пъти и измиват обилно с вода. Шкембето се щави във вряща вода и остъргва с нож. Агнешките дреболии: сърце, бял дроб, черен дроб, бъбреци, далак и момици се сваряват и нарязват.

В тенджера с олио се запържват кромид и пресен лук. Добавя се и измития ориз, който също се запържва. Прибавяме агнешките дреболии, накълцаните магданоз и джоджен и овкусяваме със сол и черен пипер. Смесваме вода и ориз в съотношение 3:1, когато ориза поеме водата, сваляме от огъня. Пълним плънката във вътрешността на агнето и зашиваме с конец или защипваме с остри клечки.

Цялата композиция се поставя в дълбока тава с наредени на кръст лозови пръчки, за да не загаря. Налива се малко олио и 1,5 л вода. Агнето се намазва с тънък слой тесто (4-5 мм), за да не прегори от силно загрятата пещ, която поема в обятията си тавата с агнето. Входът на пещта се замазва. Пече се 4 или 4,5 часа. Следва отваряне на пещта махате тестения слой, оставяте агнето около час вътре, след което го изваждате. Ако е останал бульон, може да го използвате като сос, но го извадете от тавата.

Направете прясна салата с краставици и репички, сложете изстудена ракия и бира на трапезата и добър апетит сред приятели и роднини на празника на празниците – Великден.            

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Как се правят пържени филийки, така че винаги да са хрупкави?

Как се приготвя майонеза с останалите великденски яйца?

Най-лесните курабийки за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com