Археолози откриха 102 находки край русенско село

18362
Археолози откриха 102 находки край русенско село
Снимка: Архив

През месец юли се проведоха археологически разкопки на селищната могила до село Бъзовец под научното ръководство на д-р Димитър Чернаков. Участваха и специалисти от музеите в Добрич и Свиленград, дипломирани археолози от СУ „Климент Охридски“ и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, както и работници от селото. Финансирането бе осигурено от Регионален исторически музей - Русе музей. Любезно съдействие оказаха местният кмет Георги Малев и Спас Генов, арендатор на терена.

Открити са 102 находки от керамика, кост, рог, камък, представящи пластика, сечива за ежедневни нужди, накити.

През сезона са проучени общо 100 кв. м. Продължи изследването на културен пласт, датиран в първата половина на каменно-медната епоха (4800 – 4600 г. пр. Хр.). Проучено е пространство в източната периферия на селищната могила, използвано за производствена дейност. Разкрити са останките на две пещи, разположени една до друга. Предполага се, че са били покрити с навес, изграден от дърво.  

Първата от тях е с полусферична форма, построена върху глинен подиум с размери 1,20/1 м. Изградена е от дървена колово-плетена конструкция, обмазана с дебел слой глина от вътрешната и външната страни, след което опалена. Съставена е от две камери, разположени една над друга. Долната камера е горивна и е частично вкопана в древния терен. Отворът на пещта е в югоизточната част. Затварян е с неголеми камъни. Над нея е била изградена скара също от глина и дърво, предназначена за поставяне на предметите за изпичане. Над скарата е имало изграден купол, който оформя горната камера. Върху подиума на пещта са изградени две успоредни стени от глина, оформяйки прегради от южната и западната страни на пещта.    

Втората пещ се намира на метър и половина западно от първата. Има почти квадратен план с размери 1,90/1,80 м. Подложка от натрошени керамични съдове служи за основа. Има три етапа на обмазване. Южно от пещта има изградено преградно съоръжение за отпадъци, отделено от нея с ниска глинена стена.

Наблизо до пещите е открито значително количество от керамични съдове, но и кухненски отпадъци – животински кости и черупки от речни миди. Вероятно пещите са използвани не само за печене на глинени съдове, но и за топлинна обработка на храна. В края на разкопките южно от пещите са регистрирани нарушавания на структурата на частично горяла постройка, която ще се проучва през активния сезон на 2020 г.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе