Български инвеститори са готови да сертифицират и развиват Летище Русе

3554
Български инвеститори са готови да сертифицират и развиват Летище Русе
Снимка: Летище София

„Не става въпрос за чуждестранна фирма или хора, които искат да правят политика. Това са българи, които застават с лицата си, имат познания, опит и средства, които желаят да вложат веднага в Летище Русе“. Това заяви кметът Пенчо Милков на среща с медиите във връзка с предложението му до Общинския съвет за учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години на Летище Русе от страна на „ЕЪРПОРТ РУСЕ“ ООД и входираното в Общината инвестиционно предложение за поетапното му развитие.

Съвместното дружество е съставено от „СТРОЙПРОЕКТ“ ЕООД и „ЩРАПЛАН“ ЕООД. Техни собственици са съответно Христо Крушарски и Антони Търницов, с когото настоящият кметски екип работи отдавна.

„Още в началото на работата ни за възстановяване на полетите привлякохме г-н Търницов като експерт. Той е запознат с летището от 2017 г., когато прави концесионния му анализ. Неговата експертиза ни помогна много и след поставянето на нормативната невъзможност да разходваме средствата от държавата, с него продължихме да търсим варианти идеята да се реализира“, допълни Милков.

Опитът на Крушарски идва от бизнеса, който развива в последните 22 години - системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ. Фирмата му действа не само в България, но и в Румъния, а големият интерес към услугата предполага поток от сигурни средства, които да бъдат инвестирани в русенското летище.

Инвестиционното предложение предвижда три етапа на развитие. На първо време приоритет за инвеститорите е ограждането на имота, ремонт на пистата и осветяването й, така че да могат да се случват и нощни полети. Целта е с времето да са налице необходимите подобрения и лицензи, които да позволят и пътнически полети.

Крушарски призова Общинския съвет да не губи време и да одобри предложението, защото е готов само до месец май да вложи до 1,5 млн. лв.

„Авиацията е най-регулираният бизнес в света и изисква голям обем документация, за да се гарантира безопасността. Ние сме готови да започнем да я изготвяме“, обясни Антони Търницов и подчерта, че първата стъпка е Генералният план за развитие на летището.

Вчера инвестиционното предложение бе представено лично от представителите на съвместното дружество на общинските съветници от Комисията по закон, обществен ред и сигурност. На извънредното си заседание този понеделник комисията ще се произнесе дали точката ще влезе в дневния ред на редовната сесия на местния парламент на 24 януари.

Самото инвестиционно предложение можете да откриете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе