Кметът на Русе участва в дискусия с местни компании и бизнес организации

859
Кметът на Русе участва в дискусия с местни компании и бизнес организации
Снимка: Община Русе

Кметът на Русе Пенчо Милков бе сред официалните гости в дискусията за бизнеса и развитието на Русе, организирана от в-к „Капитал“.

„Основният ми приоритет е насочването на погледа на държавата към града ни. Целта ми винаги е била да превърнем проблемите на Русе в национални, но и възможностите на Русе във възможности на България“, заяви Пенчо Милков.

Настоящият екип на Община Русе работи с пето правителство и е в очакване на новото, като най-важните за русенци теми - магистралата Русе-Велико Търново, свързаността с Румъния и удълбочаването на Дунав, остават на дневен ред.

По-добра защита на децата предлага общинската Комисия за детето в Русе

Комисията за детето в Община Русе обсъди мерки за противодействие на домашното насилие срещу малолетни. Срещата бе ръководена от замес...

„Благодаря за активната позиция на посланика ни в Букурещ Н. Пр. Радко Влайков и председателя на Службата по търговско-икономически въпроси Ивайло Маринов. В рамките на месеци, съвместно с местната власт и общността, успяха да претворят тема, която бе толкова обсъждана през годините, в официално споразумение. С него Румъния признава въпроса за изграждането на втори мост и двете страни следва да превърнат в национални приоритети редовното удълбочаване на реката“, допълни кметът.

Той настоя, че съществуват два начина Русе да печели от големия тежкотоварен трафик. Първият е изграждането на голям паркинг, който ще генерира ежегодни приходи на русенци. Освен това държавата трябва да разпределя приходите от Дунав мост справедливо между общините, които са по трасето на камионите, като Община Русе е представила правния модел, по който това може да се случи.

„Нечестно е ние да получаваме толкова, колкото получават други общини с много по-малък тежкотоварен трафик, и се радвам, че днес много от кандидат-депутатите усвоиха тази реторика, която поддържам от години“, категоричен бе Пенчо Милков.

Продължава почистването на шахтите в Русе

Продължава поетапното почистване по график на дъждоприемни шахти и дъждоотводнителна канализация, както и тяхната поддръжка, от служите...

Той и кметът на Община Свищов Генчо Генчев се обединиха около идеята за съвместно сътрудничество между общините, което е заложено в Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

В дискусията се включиха още Данаил Русев, собственик и управител на "Андрея шипинг и трейдинг", и изпълнителният директор на Българо-румънската търговско промишлена палата Елеонора Иванова. Тя разказа за положителните тенденции в развитието на икономическите връзки със северната ни съседка. „Стокооборотът между България и Румъния е нараснал 17 пъти от периода 2003-2005 г. насам и тази година гони 7 млрд. евро“, сподели Иванова. Обобщено бе, че Русе и Дунав заслужават национално внимание и потенциалът на района може да бъде отключен единствено, ако първо са налице големи инвестиции в свързващата инфраструктура.

„На Русе предстоят много добри неща и подавам ръка на бизнеса и на всеки, който иска да градим заедно бъдещето на града“, заключи кметът.

Форумът продължи с още две дискусии за бъдещето на енергетиката, нисковъглеродната икономика и IT технологиите, в които се включиха представители на частния и публичния сектор в Русе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе