Община Русе е отличник в усвояването на европейски средства по оперативните програми

1574
Община Русе е отличник в усвояването на европейски средства по оперативните програми
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

На 27 февруари в зала 2 на „Канев център“ се проведе граждански диалог на тема „Европа в нашия дом“. В срещата участваха градоначалникът Пламен Стоилов, неговият заместник по европейското развитие д-р Страхил Карапчански, както и евродепутатът от групата ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков и Пламен Нунев - областен координатор и депутат от ГЕРБ, общински съветници, кметове на общини и кметове на кметства от Русенска област. Гост на гражданския диалог бе Николай Нанков – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Преди дискусията в импровизирана среща с журналисти Николай Нанков декларира, че до края на 2019 г. ще приключи цялостната рехабилитация на пътя Русе – Бяла. „Трасето ще служи за алтернатива на бъдещата магистрала Русе – Велико Търново. Трета жалба има за изграждането, но тя е правно недопустима, но все пак забавя обявяването на обществените поръчки за изграждането на трасето. Положителното е, че има държавно финансиране за строителството“, каза той.

Преди 141 години русчуклии хвърлиха фесовете и тръгнаха по европейски път

На 20 февруари, с тържествена церемония в Пантеона на възрожденците бе отбелязана 141-вата годишнина от Освобождението на крайдунавския...

Фаворит за строежа на Дунав мост-3 е Русе, но се изчаква и решението на румънската страна. По темата за Дунав мост-1, зам.-министърът обясни, че вече е възложено проектиране за рехабилитация на българската част от съоръжението, за да не се получат проблеми с нови дупки в асфалта. По-късно на дискусията Нанков увери присъстващите, че предстои избор на изпълнител на строително-монтажните работи и на строителния надзор за Автомагистрала „Русе-Велико Търново“ и също, че Северна България е ключова в следващия програмен период. Той отбеляза, че Общината е отличен бенефициент по Оперативните програми.

„Аз съм обикалял страната от Дуранкулак до Петрич и от Брегово до Малко Търново, но Русе е безпрецедентен образец и най-добър пример за успешно реализирани европейски проекти“, отбеляза евродепутатът Андрей Новаков.

На гражданския диалог стана ясно, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще осигури средства в размер на близо 650 хил. лв., които ще подпомогнат дейностите за отводняването на проблемния участък при поройни дъждове в Русе - ЖП подлеза на булевард „Липник“, в участъка от ул. „Дебър“ до ул. „Мъглиж“. „Тази подкрепа е изключително ключова за участъка, тъй като ще осигури необходимата основа за проекта с европейско финансиране, чрез който предстои да рехабилитираме изцяло булеварда“, заяви Стоилов.

Тема на разговор беше и спечеленият от ВиК проект за над 111 млн. по Оперативна програма „Околна среда" 2014-2020 г. за изграждането на модерна канализационна система в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“, като с това ще се разреши дългогодишен проблем за жителите в двата русенски квартала. Освен този приоритет, са предвидени още подмяна на водопроводи, разположени на 47 улици в централната градска част, като ремонтите е предвидено да започнат най-късно до средата на 2019 г.

Ледената пързалка в Русе посреща изявени артисти и музиканти

На 14 февруари, в деня на влюбените във виното и своите половинки, Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ ще забавлява...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Земетресение близо до Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе