През 1911 г. русенец лети за първи път със самолет над страната

958
През 1911 г. русенец лети за първи път със самолет над страната
Снимка: Държавен архив- Русе

На 16 октомври преди 107 години русенец извършва първия полет със самолет над България. От местността „Лагера“ край София излита самолетът „Фарман“ на руснака Борис Масленников. Заедно с него е и русенецът Васил Златаров, тогава командир на Въздухоплавателното (балонното) отделение към българската войска. 

Целта на демонстрацията е да се докаже, че над България и над Балканите може да се лети, тъй като според френския авиоконструктор и летец Луи Блерио на Балканите атмосферата е разредена, а климатът непригоден за полети. (За разлика от политически наелектризираната, заредена и взривоопасна атмосфера на полуострова преди Балканската война!).

Новосъздадената Air Albania осъществи първия си полет

Албанската национална авиокомпания Air Albania, която беше основана в партньорство с турската компания Turkish Airlines, осъществи днес...

Васил Златаров с право може да бъде наречен „баща на българската авиация. На него е възложено и той разработва програма за военното и организационно-кадровото изграждане на българската авиация. Тя започва да се осъществява в края на 1911 г., когато българското правителство решава да се обучават в чужбина летци и механици и да се снабди българската армия със самолети. Преминал специално обучение, Златаров задълбочава теоретичната си подготовка, наблюдава професионално развитието на въздухоплавателните средства и публикува първия труд в България на тази тема „Записки по въздухоплаване“. Той е написал и първите учебници по балонно дело, метеорология, химия и инструкции за работа и полет с балони. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com