Анатомията на един смартфон – бърз урок по химия за ценните материали в устройствата

1563
Анатомията на един смартфон – бърз урок по химия за ценните материали в устройствата
Снимка: Yettel

Списъкът с всички елементи, съдържащи се в смартфоните, е толкова дълъг, че изглежда като урок по химия. Не е необходимо обаче да знаем наизуст Менделеевата таблица, за да разпознаем ценните и редки метали като злато, сребро, паладий, платина и литий, които присъстват макар и в малки количества в съвременните мобилни телефони. Заради широката си употреба, стойността на тези материали постоянно расте. Ето защо излязлата от употреба техника може да няма голяма стойност за нас като потребители, но тя продължава да бъде „скъпа“ за технологичния сектор.

Последните данни на Global E-waste Monitor разкриват, че икономическата стойност на съдържащите се метали в електронните отпадъци, генерирани в световен мащаб през 2022 г., се оценява на 91 млрд. щатски долара. Но реално вторичните суровини, получени от управлението на електронните отпадъци, са на обща стойност 28 млрд. щатски долара. Повечето загуби се дължат на изгаряне, депониране или неправилно третиране. Но все пак събраните вторични суровини спестяват извличането на 900 млн. метрични тона руда.

С подобни примери и истории „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel“ адресира темата за електронните отпадъци и пренася потребителите по пътя, който изминават устройствата – от производството и веригата за дистрибуция до различните сценарии за края на живота им.

Интерактивната инсталация има за цел да популяризира правилното третиране на излязлата от употреба техника и да насърчи рециклирането ѝ. В нея посетителите могат да разгледат композиции от различни дребни електронни устройства, сред които и „дисекция“ на реален смартфон, в която са изложени отделните му компоненти. Ето кои са най-често използваните материали:

Дисплей

Екранът е така нареченото „лице“ на всеки телефон – чрез него използваме различните приложения и изпълняваме всички задачи. Макар че тъчскрийнът е фин и тънък, в него са вложени няколко слоя материали: горното покритие е направено от пластмаса, която предпазва от надрасквания, а под него се намира и слой стъкло. Тези два компонента пък са покрити с проводим материал наречен индий, който помага на дисплея да регистрира дори и най-леките докосвания.

Корпус

Това е най-големият и здрав елемент в телефона, който предпазва от всякакъв тип наранявания, изпускания или натиск. В състава на корпуса са вложени издръжливи, но леки метали – алуминий и никел, а някои производители на телефони прибавят в тази смес и злато или сребро, макар те да са в минимални количества. Любопитен факт е, че в един тон употребявани iPhone можем да открием до 300 пъти повече злато, отколкото в един тон златна руда.

Платка

Друг важен елемент, без който смартфонът не може да работи, е дънната платка. Тя свързва всички компоненти в устройството и така се осъществяват процесите, които протичат през него. Този малък елемент е изключително сложен за производство, защото в него се влагат редица ресурси като фибростъкло, епоксидна смола, калий и дори мед, който е проводник за електрическите импулси, захранени от батерията.

Процесор

Познат още като „мозъка“ на телефона, процесорът „осмисля“ и обработва всички зададени от нас команди. Този малък чип определя мощността и бързината, с която устройството реагира, и е една от водещите характеристики при избора ни в магазина. Голяма част от състава на процесора е направена от силикон, но в него може да се намерят и материали като силиций, галий и фосфор.

Батерия

Никое устройство не може да работи без добре познатата батерия. За разлика от другите компоненти, тя не е сложна за производство и най-често е направена от литий или кобалт. Тези материали са изключително леки, но и издръжливи. Известен факт е, че батериите направени от литий имат по-голяма продължителност на живот, защото позволяват повече на брой зареждания. Батериите обаче съдържат и арсен, олово или живак, които могат да бъдат опасни за нас и околната среда. Затова е важно те да се съхраняват и преработват внимателно в специализирани фабрики.

„РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” показва още любопитни факти за рециклирането и състава на устройствата. Всеки, който иска да подкрепи каузата за по-чисто бъдеще, може да донесе старата си техника в инсталацията. До края на май тя ще бъде пред Sofia Ring Mall, а в следващите месеци ще обиколи различни локации в столицата и страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com