Euronews: Изкуствен интелект отсява пациенти с риск от белодробно увреждане при COVID-19

3013
Euronews: Изкуствен интелект отсява пациенти с риск от белодробно увреждане при COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

В процес на разработка е инструмент с изкуствен интелект (ИИ), който ще може да предскаже кои пациети с коронавирус ще претърпят животозастрашаващо увреждане на белия дроб. Проучването с ИИ е проведено от изследователи от Медицинското училище и Института по математически науки в Нюйоркския университет. То разглежда демографските, лабораторните и радиологичните данни на пациенти с COVID-19.

Екипът, стоящ зад проучването е отчел 80% точност в прогнозите си за това кои пациенти ще развият остър респираторен дистрес синдром (ARDS) - което може да бъде фатално при тежки случаи с COVID-19, съобщава Euronews.

Нова технология за лечение на коронавирус ще изпробва Франция

Френските медицински институти започват клинични тестове на иновативен метод за лечение на коронавирусна инфекция - преливане на плазме...

Изследването стъпва и на друго проучване, публикувано по-рано този месец. В него се посочва, че от 201 пациенти с пневмония в болница в Китай, 84 са развили ARDS, 67 са получили механична вентилация и 44 са починали. Всички починали са равили ARDS и са получили механична вентилация.

Целта на изследването е да се предостави на болниците инструмент, който да помогне за решаването на това кои пациенти могат безопасно да бъдат изпращани до дома и кои ще се нуждаят от легла и потенциално апаратно оборудване.

Инструментът с ИИ е използвал данни на 53 пациенти от две болници в Китай, всички с регистрирани положителни проби за коронавирус през януари.

* ARDS е състояние, при което белите дробове, възпалени от сериозна инфекция като пневмония, не могат да осигурят достатъчно кислород на жизненоважни органи в организма. Състоянието образува въздушни балони в белите дробове, което затруднява дишането. То е причина за смъртта при много от фаталните случаи на коронавирус, като тежките случаи на пневмония увреждат белите дробове на пациентите.

В Гърция изпитват метод за лечение на тежки случаи на коронавирус (COVID-19) - ето как и с какви лекарства

Разработват иновативен тест, показващ ранна инфекция за коронавирус

Учени от университета в Нюкасъл са разработили иновативен тест за коронавирусната инфекция, който може за секунди да установи дали чове...

Изследването на учените от Медицинското училище и Института по математически науки в Нюйоркския университет, публикувано в онлайн списанието Computers, Materials&Continua, установява изненадващи резултати - най-добрите показатели за бъдещата тежест не са очакваните.

Вместо фактори като определени модели в образната диагностика на белите дробове, треска и дори възраст и пол, са открити промени в три характеристики, които дават най-точната прогноза за бъдещо влошаване.

Едната от тях е нивата на чернодробния ензим аланин аминотрансфераза (ALT). Въпреки че нарастват драстично, когато болест уврежда черния дроб, те са само малко по-високи при пациенти с COVID-19, но тези леки изменения са ключови за прогнозиране на тежестта.

Втората са дълбоките мускулни болки, свързани с по-голямо общо възпаление в тялото.

По-високите нива на хемоглобин, съдържащ желязо, който позволява на кръвните клетки да пренасят кислород към телесните тъкани, също са свързани с по-късен дихателен дистрес.

Полски учени откриха как да забавят коронавируса

Група учени от Ягелонския университет в Краков смятат, че са намерили инструмент, който значително забавя инфекцията на коронавируса SA...

Малкият размер на извадката на изследването ограничава настоящата му полезност, но изследователите смятат, че "е обещаващ като инструмент за прогнозиране на пациентите, най-уязвими към вируса", според един от авторите, Меган Кофи.

"Надяваме се, че когато бъде напълно разработен, инструментът ще бъде полезен за лекарите, тъй като ще преценяват кои умерено болни пациенти наистина се нуждаят от легла и кои спокойно могат да се приберат в къщи. Което от своя страна ще облекчи проблема с недостига на болнични ресурси ", заяви съавторът Анас Бари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Призив към Русия: САЩ и Япония напомниха да не се разполагат ядрени оръжия в Космоса

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com