Huawei Health Lab: Здраве, бъдеще и високи технологии в Хелзинки

3213
Huawei Health Lab: Здраве, бъдеще и високи технологии в Хелзинки
Снимка: Actualno.com

Пътуваме а официалното откриване на новата високотехнологична здравна лаборатория на Huawei в Хелзинки. От слънчева октомврийска София се озоваваме в мразовитата финландска столица, която ни посреща с най-добрия си пронизващ леден вятър от Балтийско море. Толкова вледеняващ, че Елза (от “Замръзналото кралство”) щеше да го одобри с усмивка. Сякаш за компенсация, всички финландци, с които комуникираме са любезни, услужливи и с безупречен английски.

Новата лаборатория на Huawei е разположена в хелзинкския квартал Руолахти. Това е някогашната западна пристанищна зона на града, а днес е динамичен технологичен хъб, в който са разположени офисите и изследователските лаборатории на много технологични компании. Част от територията на квартала е отвоювана от морето преди повече от 100 години чрез съединяването на няколко острова. Старият индустриален пейзаж е облагороден и днес кварталът е място не само за бизнес и високи технологии, но и за култура и забавления, с много музеи и ресторанти. В обновените сгради на някогашната кабелна фабрика днес е разположен големият културен център Kaapelitehdas (“Кабелна фабрика”). Високите комини на бившия заводски ТЕЦ доминират над пейзажа и му придават лек Blade Runner нюанс, особено в комбинация с надвисналото небе.

Разказвам всичко това, първо защото в историята на този квартал може да бъде разчетено много за историята на Финландия и националния характер на финландците. Тук се съдържат много уроци за България - включително културни, икономически, градоустройствени и архитектурни. Преди всичко обаче става дума за средата на новата развойна лаборатория на Huawei. Този квартал е място на което се сгради бъдеще, върху преосмислените основи на миналото. Вероятно потомците на някогашните докери и работници днес работят в някой от офисите и лабораториите на Руолахти, заедно със свои колеги от цял свят.


Новата Huawei Health Lab е разположена тъкмо до брега, в индустриален комплекс с тухлена фасада. Влизаме бързо на топло и се озоваваме в лабораторията, чиято площ е над 1000 кв. м. Залата, в която влизаме е просторна и в нея са разположени много фитнес уреди като крос тренажори, бягащи пътечки и велоергометри.

Всички сме на линия и готови за обиколката на лабораторията. Тълпата включва служители, официални лица и разнородна група журналисти. Последните, обяснимо, сме най-нетърпеливи и оживени, с подготвени камери, смартфони и с достатъчно количество кофеин в кръвта.

Тук настоявам да вметна, че журналистите, посещаващи лабораторията за откриването, са разделени на няколко групи в течение на деня. Резултатът е добра организация и липса на така познатите от български официални събития блъсканица и хаос.


Всичко започва с кратко встъпително слово, което е едновременно стегнато и информативно. От него разбираме, че новата лаборатория води началото си от малък екип инженери, започнал работа преди няколко години на съвсем малка площ. Екипът на лабораторията е мултидисциплинарен и включва 6 изследователи и 20 експерта от 5 основни области - физиология, изкуствен интелект, машинно обучение, софтуерно тестване и софтуерно инженерство - от общо 7 държави от Европейския съюз. Целта на изследователското поделение е да симулира реалистични спортни сценарии, които обхващат над 20 вида спорт и проследяват повече от 200 физиологични и биомеханични показателя.

Разбираме, че ни предстои да видим поредица от усъвършенствани изследователски тренажори, каквито могат да бъдат видени само в специализирани лаборатории като тази. Те ще ни бъдат демонстрирани от персонала на лабораторията, с помощта на елитни финландски спортисти, които ще упражняват своя спорт окичени с огромно количество сензори.

Всичко това помага за разработването на широкия диапазон фитнес и функции в смарт часовниците на Huawei. Любопитно е, че както атлетите, така и служителите на лабораторията, носят на ръката си Huawei Watch GT 4, новия смарт часовник на компанията. Идеята не е корпоративна солидарност. Часовникът е използван за измерване на различни физиологични показатели при натоварване. В същото време, някои от вложените в него технологии са създадени от същия този изследователски екип. В новата лаборатория, зад затворени врати, се тестват и прототипите на технологиите, които ще видим в следващите поколения смарт часовници.

Първото, което ни показват любезните домакини е многофункционална бягаща пътека, широка почти колкото път от третокласната пътна мрежа на България, но без дупките. Пътечката може да приема данни от GPS устройства, за да симулира реални терени и маршрути. Тя е с регулируема скорост (до 50 км/ч.) и наклон, и може да бъде използвана за различни видове спорт, включително за бягане с инвалидна количка. Последното бе демонстрирано от националния параолимпийски състезател на Финландия Еса-Пека Матила. След него със ските си, и с футуристично изглеждаща маска на лицето си, на “трасето” излиза състезателката от националния отбор на Финландия по ски-бягане Ребека Имонен. Накрая, в доказателство на многофункционалността на съоръжението, на пътеката, със своя велосипед се качи велосипедистът и триатлонист Теро Сетола.

Следващото помещение включва голям противоточен (counter-current) басейн от неръждаема стомана с размери 2,7 х 6,4 х 1,6 м. В него видяхме как националната състезателка по плуване Ана Котонен плува мощно срещу течението, дишайки в тръба, за да осигури данни за своето представяне, както и за бъдещите плувни режими на смарт часовниците. Басейнът е оборудван с динамични водни струи с променлив дебит до 350 куб. м/час, с регулация на температурата и показателите на водата.

В друга зала триатлонистът Мико Лейн ни демонстрира как действа оборудваната с измервателна апаратура бягаща пътечка, която осигурява задълбочена статистика за бягането и физиологичните показатели на атлета.


Особено впечатляващ се оказва ски тренажорът, който представлява изкуствен участък от ски писта. Движението се осъществява чрез въртящи се цилиндри, а наклонът и скоростта може да бъдат променяни в широк диапазон. Ски симулаторът е оборудван със сензори, които засичат скоростта и позицията на скиора, както и ъглите на завиване. По тази писта без сняг майсторски се спусна скиорът Йохан Унила.


По време на обиколката на лабораторията научаваме, че изследователските усилия на Huawei в областта на носимите устройства и медицинските сензори, не висят в пространството. В момента компанията е единственият производител на носими устройства, участващ в iCARE4CVD. Това е международен публично-частен изследователски проект, чиято цел е да персонализира превенцията и лечението на сърдечносъдови заболявания, включително чрез базирани на ИИ (изкуствен интелект) инструменти. Huawei участва в разработката на методи за подобряване мотивацията на пациентите, както и чрез интелигентни носими устройства, проследяващи показатели като физическа активност, качество на съня, сърдечна и дихателна функция 24 часа в денонощието.

Научаваме още, че Huawei е съосновател на сдружението Interlive, заедно с 6 водещи европейски университета. Консорциумът се стреми към разработване на добри практики за носимите устройства, свързани с измерване на преки и производни медицински показатели.

Тръгваме си от лабораторията с тиха, но твърда убеденост, че смартчасовниците имат голямо бъдеще в живота на всички ни. Тръгваме си и с голямото желание да се върнем в Хелзинки, по възможност в по-топло време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com