Как да спрем кръвоизлив за 15 секунди

20261
Как да спрем кръвоизлив за 15 секунди

Управлението по контрол на качеството на хранителните продукти и лекарствените препарати (FDA) на САЩ е одобрило устройството за бързо спиране на кръвоизлив XSTAT 30 за цивилни цели.

Бързото спиране на кръвоизлива при огнестрелни рани е важен фактор за оцеляване. По данни на Института за хирургични изследвания на отбранителното министерство на САЩ в резултат на огнестрелни рани 30−40% от хората загиват от кръвозагуба и 33−56% от тях умират при пристигането в болницата.

Как изтича кръвта от прострелян крак (ВИДЕО)

Инженерите от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са създали компютърен модел, който показва как изтича кръвта от ранения крак на...

Технологията XSTAT Rapid Hemostasis System, патентована от американската компания RevMedX, се използва за спиране на кръвоизлив за 15 секунди и е незаменима на части от тялото, където физически не може да се сложи традиционният турникет.

XSTAT 30 представлява апликатор във формата на голяма спринцовка с диаметър 30 мм, в който се съдържат 20 свити целулозни гъби във вид на таблетки, покрити със специален абсорбиращ слой.

При попадане в раната гъбите набъбват и запълват раната, създавайки физическа бариера за кръвоизлива. Броят на използваните гъби може да варира в зависимост от диаметъра и дълбочината на раната.

Змийска отрова спира кръвта

Учените от университета Райс (САЩ) разработиха гел на основата на змийска отрова, способен бързо да спира кръвоизлив. Основа на препар...

Всеки апликатор XSTAT 30 е способен да попие около 0,6 литра кръв и да спре кръвоизлива за срок до 4 часа. За да се улесни изваждането на гъбата от раната, всяка от тях съдържа радиологичен маркер с Х-образна форма, който се вижда добре на рентгенова снимка.

Необичайното устройство е утвърдено от FDA през април миналата година за използване от Пентагона при бойни действия, а сега новите технологии са достъпни и за цивилни граждани.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии