Как Yettel стана първият български телеком с отличието Top Employer?

987
Как Yettel стана първият български телеком с отличието Top Employer?
Снимка: Теодор Пенчев

За своята над 30-годишна история световната организация Top Employers Institute е сертифицирала над 2200 компании по цял свят, отличавайки високото качество на техните работодателски практики и политики. Дълго време сред тях нямаше нито една българска телекомуникационна компания. До съвсем скоро, когато Yettel получи сертификата Top Employer за 2023 г. и така стана първият телеком в България, заслужил престижното отличие.

Компанията определено проправя пътя в това отношение – телекомът не само е първият в страната с Top Employer, но и първият в групата на PPF Telecom Group, от която е част. Какво обаче стои зад това признание?

Шест месеца одит

Сертификацията по Top Employer е сериозно изпитание за всяка компания. Минава се през 6-месечен задълбочен и независим одит, при който се оценяват HR политиките в шест основни области – управление на хора, работна среда, привличане, развитие, ангажиране, култура и ценности. За целта HR екипът и други отдели в компанията отговарят на близо 300 въпроса.

Yettel постига общ резултат от 82,73%. Това не само е много над необходимия минимум от 60%, но е и над средното, което сертифицираните телекомуникационни компании в световен план постигат в конкретни области. В четири ключови области телекомът постига максимум резултат от 100% – стратегия за хората и нейното съответствие с бизнес стратегията, организационна промяна, мисия и ценности, етика и интегритет. Над средните за пазара са и резултатите му в области като работна среда, дигитален HR, култура и ценности, многообразие и равнопоставеност на работното място.

За пример на света

Допълнително признание за Yettel е и поканата от Top Employers Institute да бъде част от онлайн библиотеката на организацията с иновативни и добри практики от цял свят. В световната платформа българският телеком ще бъде представен с три свои програми – социалната програма „Рамо до рамо“ за хора с различни възможности, „Втора смяна“, която представлява стажове за децата на служителите с цел кариерно ориентиране, и мобилното приложение за служители Digital Office, което ги информира за най-важното в компанията и позволява дигитализирането на множество вътрешни процеси.

Програмите зад цифрите

Едно от обещанията, които дава Yettel на своите служители, е, че в компанията имат свободата да бъдат себе си, да се развиват като личности и професионалисти и да създават реална промяна за хората със своята работа. В отговор на това обещание са голяма част от програмите и възможностите, които осигурява телекомът и които му отреждат признанието Top Employer.

В областта на обученията една от най-отличителните е програмата Educational Grants. Тя подкрепя финансово служители, които искат да кандидатстват за различни квалификации като Mini MBA програми, експертни сертификати или chartered квалификации. Годишно за образователни грантове се инвестират близо 100 000 лв. В допълнение са и други програми за развитие като академии за управление на проекти и данни, обучения за придобиване на нови умения, както и безплатен достъп до платформата за обучения LinkedIn Learning.

За ангажирането на служителите допринася и възможността да участват в различни екипи и клубове. За да среща хора със сходни интереси, компанията създава клубове по интереси, или т.нар. Yettel Clubs. Днес има четири такива – кулинарен, фотографски, планинарски и за бордови игри. Доброволци са добре дошли и в екипите на ESG Crew и Balance crew. Първите ангажират служителите по темата за устойчивото развитие и популяризират „зелените“ идеи в компанията, а вторите отговарят за активности в областта на физическото и психично здраве, финансовото благополучие, здравословната работна среда и като цяло баланса в работата.

Това е и другата важна тема, върху която Yettel фокусира усилията си. Голяма част от придобивките в компанията са с грижа именно за здравето и благополучието на служителите и техния баланс работа – личен живот. Сред тях са корпоративен психолог и консултант по лични финанси, групови тренировки и масажи в офиса на преференциални цени, допълнителен ден отпуск за рожден ден, както и четири допълнителни дни при използване на цялата отпуска, еднократна финансова подкрепа при раждане на дете и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com