Кой оглави класацията за най-надеждна мрежа у нас

1228
Кой оглави класацията за най-надеждна мрежа у нас
Снимка: Yettel

През изминалата седмица се сринаха две от най-големите социални мрежи – Facebook и Instagram. Незабавно последваха масови реакции и оплаквания от потребители по цял свят. Не подозирайки за реалната причина, голяма част от тях решиха, че имат проблем с мрежата.  Мрежата беше невинна, но случаят е показателен за това колко много очакват хората от нея – не просто да имат винаги Facebook, но също така да имат винаги покритие, добра връзка, да се обаждат безпроблемно навсякъде и още, и още.

Доколко добра и надеждна е една мрежа е обект на измервания на различни световни организации. Една от тях е международната организация за сравнителен анализ umlaut, която мери мобилните мрежи у нас и на тази база издава сертификата за най-добра мрежа Best in Test. Той отчита реалното клиентско потребление и изживяване в мрежата и показва дали клиентът получава достатъчно от нея.

Наскоро umlaut направи независимо измерване и на мрежите в България. Какво означава това и какво показаха резултатите?

Как се измерва мрежа?

За да гарантират безпристрастна и справедлива оценка, umlaut направиха измерване на мрежите на трите мобилни оператора в страната за период от 24 седмици – от 31 юли 2023 до 14 януари 2024.

Оценката и сравнението са излючително комплексни и са на база покритие, надеждност и качество на предоставяните мобилни услуги. Анализираните за страната данни са събрани от реално използвани услуги от над 15 000 независими крайни потребители, като са направени над 129 милиона измервания. Именно мащабът и продължителността на сравнителния анализ са сред причините методологията на umlaut да е световно призната в индустрията за един от най-високите стандарти за оценяване на мобилни мрежи.

129 милиона измервания по-късно

Какво показват резултатите след направените 129 милиона измервания? С общо 926 от 1000 възможни точки, телекомът у нас, който постига най-добър резултат, е Yettel.

Компанията определено има традиции в това отношение – това е седмият поред сертификат Best in Test, който получава, и поредното признание за постоянството, с което поддържа качеството на своите услуги. Това на практика означава, че според umlaut, седем поредни пъти мрежата на Yettel е най-добрата в България, като едновременно с това се нарежда и сред най-високо оценените в Европа и света.

Освен №1 по общ резултат, получените данни класират телекома на първо място и в още четири допълнителни подкатегории – надеждност, покритие, глас и времезакъснение.

Четири пъти №1

За да определим една мрежа като надеждна, това означава, че в най-голяма степен тя отговаря на нуждите и очакванията на клиентите. На база направените измервания Yettel постига най-добър резултат по показателя „надеждност“ – 492 от общо 523 точки, което го прави телекома с най-надеждната мрежа у нас според umlaut.

Впечатляващ е и резултатът, който постига по параметъра качество на гласа – 47 от общо 50 възможни точки, или само 3 точки под максималния резултат. Едно от обясненията за отличното представяне тук е, че над 70% от всички разговори в мрежата на Yettel се реализират чрез VoLTE – технологията, благодарение на която клиентите на телекома провеждат разговори с кристално качество.

И по показателя времезакъснение операторът постига най-добър резултат в страната – 193 от общо 200 възможни точки, което означава, че мрежата му регистрира най-малко времезакъснение в сравнение с останалите оператори. Това е ключово за хора в областта на гейминга или онлайн трейдинга, където се изисква максимално бързо време за реакция.

Четвъртата подкатегория, в която компанията отново държи първото място, е покритие. Според данните на umlaut, операторът постига 410 от общо 450 възможни точки по този критерий. Това означава, че при направените замервания клиентите на телекома не просто са имали покритие, но в най-голяма част от времето са били обслужвани от възможно най-високата технология – 4G или 5G. Заслуга тук безспорно има фактът, че през 2023 г. 5G покритието на мрежата на Yettel е било над 70% от населението в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com