Марсоходът Opportunity: 11 години на Марс в 8-минутно видео

18041
Марсоходът Opportunity: 11 години на Марс в 8-минутно видео
Снимка: Mars Exploration Rover Mission, Cornell, JPL, NASA

На 7 юли 2003 година ракета носител Делта-2 в рамките на проекта Mars Exploration Rover поставя началото на научната мисия на марсохода Opportunity, станал символ на техническия прогрес на човечеството и неговия стремеж да получи знания за обектите извън Земята.

Opportunity започва изучаването на Червената планета на 25 януари 2004 година. Общо апаратът на НАСА, заслужено получил званието ветеран с отчитане на повече от 11-годишната му служба, е успял да преодолее дистанция от 42,2 км.

Opportunity е на метри от "маратонска титла"

Марсоходът ветеран Opportunity съвсем скоро ще се увенчае с маратонска титла. Специалистите са изчислили, че космическият апарат е из...

Opportunity започва своя път на Марс от кратера Игъл и се е занимавал предимно с геоложко изучаване на планетата – анализ на образци от почва и скали, съпровождан с фотоотчет на местността на мястото на кацане, на кратерите Ендюранс, Еребус, Виктория и Индевър, нос Кейп Йорк, хълмовете Матиевич и Соландър.

Разбира се, мисията на Opportunity не е минала без трудности – апаратът е попадал почти в двумесечен плен на марсианските пясъци, оставайки практически неподвижен, изпитвал е технически трудности с оборудването на борда си.

Видеото за дейността на Opportunity и маршрутът на неговото следване е направен от специалистите на НАСА от Лабораторията за реактивно движение (JPL). Осемминутното таймлапс видео демонстрира практически целия „жизнен цикъл“ на марсохода.

Тази година марсоходът е възобновил активната си работа на 27 юни 2015 г., когато взаимното разположение на Слънцето, Земята и Марс му е позволило да се свърже с НАСА. Марсоходът не пази своите данни в памет, а веднага я изпраща на учените.

Марсоходът Opportunity постави световен рекорд за изминато разстояние

Марсоходът Opportunity е изминал изключително дълго разстояние по повърхността на планетата Марс и с това е поставил своеобразен светов...

Първоначално марсоходът работел в режим на съхранение на информация в енергонезависима флаш памет. Но в последно време бордовият компютър на Opportunity няколко пъти се претоварвал, което можело да означава загуба на съхранените данни. Поради тази причина учените решили да приемат информацията от марсохода в момента на събирането ѝ.

През седмата си марсианска зима се очаква Opportunity да продължи изследването на минерали на повърхността на Червената планета. Сега марсоходът се намира на горния край на кратера Индевър, който достига 22 км в диаметър.

Opportunity изучава Индевър от 2011 година. Учените очакват, че от август 2015-а марсоходът ще прекара в кратера няколко месеца, запасявайки се със слънчева енергия.

НАСА започва да конструира нов марсоход

Следващият робот на Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) скоро ще започне да придобива форма, пише Space.com. Марсоходът InSi...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии