Може ли Китай да се сдобие с личните ни данни чрез TikTok?

1984
Може ли Китай да се сдобие с личните ни данни чрез TikTok?
Снимка: Kon Zografos/Pixabay

Все повече правителства забраняват на служителите си да използват TikTok. Притесненията са заради личните данни, които събира китайската платформа. Мярката срещу китайската социална мрежа се обяснява със съображения за сигурност. Какви лични данни изисква платформата и може ли Китай да се сдобие с тях?

За близо пет години, откакто е на пазара, TikTok стана едно от най-използваните приложения в света. Първообразът му се появява през 2016 г. като онлайн платформа за споделяне на кратки клипове, популярна основно в Азия.

Австралия ще забрани TikTok на всички правителствени мобилни устройства

Австралия ще забрани китайското приложение TikTok на всички правителствени мобилни устройства, присъединявайки се към серия от подобни ...

Собственикът му - компанията ByteDance година по-късно придобива набиращо огромна популярност в Америка и Европа музикално приложение. Двете платформи се обединяват, за да създадат ТикТок - такъв, какъвто го познаваме днес. С популярността му растат и притесненията къде отиват събраните данни, които то иска от потребителите.

"TikTok ползва много повече данни, отколкото което и да е други приложение от познатите ни. И Facebook, и Google, всички колекционират данни, за което ние се съгласяваме. Но част от притесненията за TikTok са как се събират тези данни и какво се прави с тези данни", заяви Константин Веселинов, експерт по киберсигурност. Притесненията са, че може да бъде използван като задна врата, вирус, и през него някой да има достъп до телефона ти. Те могат да уязвят телефона на някой важен политик, да четат съобщенията му, да видят какви мейли, каква кореспонденция води и когато това касае държавна политика на високо ниво, може да се случи нещо, което само те да контролират", заяви Константин Веселинов, експерт по киберсигурност.

Разликата между Facebook и TikTok е именно в собствеността и в регулациите, на които подлежат, пише БНТ. "Защото собствениците са китайска компания, те са в някаква регулация, но тя е китайска. Те отговарят пред Китай. Президентът Тръмп искаше да бъде преместена собствеността в Щатите и ако бъде преместена, те ще подлежат на регулации", заяви Константин Веселинов.

За своите 160 000 последователи в TikTok Борислав Вълов е известен като "Ей Бо". Въпреки скандалите с приложението е дал съгласието си да използват данните му. "Ние и да се притесняваме и да не се, и да го мислим, няма как да го предотвратим и да го променим, няма как да го контролираме толкова, колкото ни се иска. Това, което е възможно, е да внимаваме и да имаме аларма за себе си", заяви Борислав Вълов.

TikTok спира топ европейски производител на боеприпаси да разшири завода си

Един от най-големите производители на боеприпаси в Европа - норвежката компания Nammo - твърди, че не може да разшири завода си, за да ...

Мрежата често се оказва и арена на пропаганда. А алгоритъмът на TikTok е като никой друг, смятат и експерти, и тези, които го използват, за да печелят пари. "Той е направен без аналог да работи по този начин, досега никой не се беше сблъсквал с този тип алгоритъм. Как да се върти съдържанието в платформата", коментира Борислав Вълов.

"Когато вие сте един млад човек и виждате информация за кемтрейлс или че земята е плоска, и вие сте объркан. И респективно това може да бъде използвано хората да бъдат манипулирани и насочвани в някаква посока", заяви Константин Веселинов. Позицията на TikTok е, че приложението не споделя данни с китайското правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии