Шестте технически умения, без които не можем

59154
Шестте технически умения, без които не можем
Снимка: Getty Images/Guliver

XXI век е Векът на технологиите. Те се развиват светкавично бързо, а човешките знания остаряват за броени секунди. Както технологиите биват подобрявани, така е необходимо и хората да "ъпгрейтват" своя умствен запас. Всяко ново умение е една крачка по-напред към успеха. А според Inc. следните шест технически способности са сред най-необходимите и дори задължителни за всеки, стремящ се към просперитета човек... поне за тази година:

1. Програмиране (Coding)

10 причини да дадем почивка на смартфона си

С появата на какви ли не приложения в последните години започнахме да разчитаме на мобилните си устройства още повече. Прехвърлили сме...

Неоспорим е фактът, че живеем в ерата на IT технологиите, че те се превръщат в равностойна на водата и електричеството потребност. Работим, общуваме, учим и се забавляваме благодарение на виртуалното Интернет пространство. А всяка частица от него е изградена посредством програмен код. Не всеки човек е софтуерен инженер, но всеки би трябвало да притежава поне базисни IT умения, за да има поле за развитие в редица професионални области. Кодирането е дори част от програмата в средните училища. Но, за жалост, изучаваните там езици са архаични и почти непотребни. И докато този недостатък на образователната система бъде изгладен, хората трябва да поемат в свои ръце IT обучението си.

2. Big data

Както и Forbes отбелязва, факторът big data (големите данни) ще продължава да расте. От жизнено значение е умението за нейното събиране и качествено анализиране, особено когато е свързана с предпочитанията на клиента и бизнес процесите. Big data е ключов маркетингов инструмент, както и способ за взимане на решения. Без значение каква е професията ви, бихте могли да извлечете огромна полза от умението си да боравите с big data.

3. Изчисления в облак (Cloud computing)

През 2015 г. Облакът се превръща в „новото нормално“, както обясниха в началото на годината специалистите от TechRadar. А причината е възможността за понижаване на разходите с до 90% благодарение на дигитализирането на информацията. Твърде вероятно е до края на годината да се превърне в разпространена практика част от информацията и приложенията да съществуват на Облака, а друга част – на традиционния харддиск. Способността ви да използвате гъвкавата сила на Облака би ви помогнала в подобряването на защитата на вашите данни и постигането на по-леснo сътрудничество и комуникация с клиенти и партньори.

Дон Сайм за Actualno.com: Източноевропейците са изключително отворени за нови идеи

В сряда и четвъртък (14 и 15 май 2014 г.) в София се проведе конференцията "Microsoft in Touch". Събитието, което беше насочено към раз...

4. Мобилност

Създаването на мобилните телефони улесни комуникацията, позволи на хората да общуват по всяко време и от всяка точка на света благодарение на едно малко джобно устройство. Но с развитието на технологиите и появата на смартфоните телефонът се превърна в удобен джобен компютър. Умението за правилното боравене с него, използването на подходящите приложения и облачното пространство, биха допринесли за светкавичното ви реагиране при всеки възникнал проблем. Мобилността пести време, а времето на работещия човек, както всички ние знаем, е пари.

5. Визуализиране на данни (Data visualization)

Онлайн пространството прелива от всякакви съобщения, реклами и известия. За да достигне именно вашето послание до аудиторията, трябва да умеете да го поднесете по завладяващ, интересен и най-вече различен начин. На първо място по успешност в случая е визуализирането на информацията. Картината се възприема по-бързо и по-ефективно от чистия текст. Благодарение на креативната визуализация дори и след секунда внимание от страна на публиката, идеята ви ще бъде предадена. Photoshop и Google chart tools са само малка част от инструментите, с които бихте могли да постигнете смайващи резултати.

6. UX (User eXperience) дизайн

Откриват Софтуерния университет на 16 февруари

Първият в България университет за практическо обучение на софтуерни инженери ще бъде открит официално на 16 февруари 2014 г. Софтуерн...

UX дизайнерите следят за това доколко продуктът (уебсайт, приложение и др.) е полезен и ефикасен за публиката. Те съобразяват работата си именно с преживяването (Experience) на крайния потребител (User). Този фактор винаги е бил от значение, но към настоящия момент, когато средствата за достигане до уебуслугите са толкова разностранни – компютри, таблети, смартфони..., нуждата от прецизното му проследяване се изостря неимоверно. Поради тази причина UX дизайнерите изготвят характеристика на своите бъдещи потребители, представят си кога и къде ще бъдат използвани съответните продукти, внимателно подбират всеки „маршрут“ от „картата“ на уебсайта или приложението си.

Автор: Крастина Кацарска, Софтуерен университет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии