X
 
 

Съоснователят на Wikipedia призовава за бунт на социалните медии в защита на потребителите

2400 0
Съоснователят на Wikipedia призовава за бунт на социалните медии в защита на потребителите
Снимка: bg.wikipedia.org
"Човечеството е използвано безцеремонно от огромни дигитални империи".

Така започва "Декларацията за дигиталната независимост" на съоснователя на Wikipedia, Лари Сангър - нов манифест за защита на децентрализацията на "Големите социални медии". Той иска дигиталните дисиденти да го подпишат - и да въстанат.

Турция може да свали забраната на Wikipedia, ако сайтът позволи турски редакции

Забраната на свободната онлайн енциклопедия Wikipedia може да бъде вдигната от Турция, ако сайтът изпълня турските искания, предава Dai...

В отделен блог пост Сангър призовава за двудневен #SocialMediaStrike (стачка на социалните медии) от четвъртък, 4 юли, до петък, в името на защитата на личния живот и като част от "усилието да се притиснат мрежите към възстановяване на контрола на личните данни на потребителите", предаде БГНЕС.

"В тези дни няма да бъдат използвани социални медии, освен да публикуваме известия, че сме в стачка", пише Сангър, преди да уточни какви ще бъдат детайлите за това как ще се случи стачката.

Освен неясния призив за децентрализация, целите, които Сангър излага за #SocialMediaStrike са неясни, а Facebook и Instagram са споменати само в секцията "често задавани въпроси". Twitter не се споменава никъде.

По отношение на конкретните цели, Сангър споменава избора да има криптиране от край до край, за да могат социалните медии да бъдат "оперативно съвместими" по отношение на постове в една платформа, които се появяват в друга, както и за универсален набор от протоколи.

Сигнал срещу "Уикипедия" в българската прокуратура

Сигнал до прокуратурата срещу „Уикипедия” е изпратен от български гражданин. Причината – изтриване на текстове относн...

"По този начин социалните медии ще работят по начин, по който работят уеб сайтове, електронна поща, текстови съобщения и блог хостинг и читатели: като неутрални доставчици на услуги", пише Сангър, въпреки че тези платформи също бяха критикувани за отказ от поверителност.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители