Основателят на Wikipedia стартира нов проект - WikiTribune

2881
Основателят на Wikipedia стартира  нов проект - WikiTribune

Създателят на интернет енциклопедията „Уикипедия” (Wikipedia) Джейми Уейлс стартира новия си проект WikiTribune („Уикитрибюн”), насочен към промяна на новинарските медии и базиран на същите принципи като „Уикипедия”.

Британкския в. „Гардиън” цитира Уейлс, че "Wikitribune” ще предлага новини от хората за хората. За пръв път професионални журналисти и обикновени граждани ще могат да работят на равни начала, да пишат за събитията в момента, когато се случват, да ги редактират в он лайн режим с подкрепата на цялата общност, която ще се занимава с проверка и повторна проверка на фактите.

"Wikitribune” ще помества новини и текстове на интервюта.

За новата он лайн платформа ще работят доброволци и журналисти, които ще проверяват достоверността на новините. Проектът ще се финансира от дарения.

На сайта на платформата пише, че се създава „жив инструмент, който ще предоставя достоверна информация с конкретни доказателства, така че да можете смело да си съставите собствено мнение”.

Wikipedia достигна 5 млн. статии, но все още обхваща по-малко от 5% от човешкото знание

Wikipedia, най-голямата онлайн енциклопедия и източник на милиони домашни работи, написани късно вечер, вече има пет милиона статии на ...

„Новините са повредени и ние можем да ги поправим”, обявява WikiTribune на уебсайта си, след като Уейлс оповести плана си късно снощи и изтъкна, че той е концентриран върху „новините, основани на доказателства”.

„Уикитрибюн” ще се занимава и с епидемията от фалшиви новини и дезинформацията чрез използване на crowdsourcing („краудсорсинг”, многопосочни източници) – широката он лайн общност от журналисти и други лица, които ще проверяват фактите – съвместната "wiki" система, използвана от „Уикипедия”.

„Уикитрибюн” взема професионалната, основана на стандарти журналистика и включва в нея радикалната идея от света на „Уики”, че общност от доброволци може и ще успее надеждно да защити и подобри статиите.

Новата услуга ще е безплатна, без реклами, ще разчита на приноса на потребителите по същия начин като нестопанската Wikimedia Foundation, която управлява „Уикипедия”.

Джеф Джарвис – преподавател по журналистика в Сити юнивърсити в Ню Йорк и съветник по проекта, написа в блога си, че е „развълнуван” от „Уикитрибюн”.

Сигнал срещу "Уикипедия" в българската прокуратура

Сигнал до прокуратурата срещу „Уикипедия” е изпратен от български гражданин. Причината – изтриване на текстове относн...

„Виждам нуждата от въвеждането на изменения, свързани с нови форми на новините”, казва Джарвис.

„Общността на сътрудниците ще преглежда фактите, ще помага за това езикът да е основан на факти и неутрален и ще се опитват да са максимално прозрачни относно източниците на новини като се публикуват пълни преписи, видео и аудио на интервютата”.

Уебсайтът съобщава, че „Уикитрибюн” ще наеме 10 журналисти и има група от съветници, която включва Джарвис, рисковия инвеститор Гай Кавасаки и британската актриса Лили Коул.

Уейлс се надява със събраните досега средства да може да наеме първите журналисти пред парламентарните избори във Великобритания на 8 юни.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com