Съвсем скоро "Булсатком" ще изстреля първия български геостационарен сателит

60473
Съвсем скоро "Булсатком" ще изстреля първия български геостационарен сателит

Две години след като "Булсатком" стартира производството на първия български геостационарен комуникационен сателит, компанията е само на 1 тест разстояние от пълната технологична готовност на съоръжението за изстрелване в космоса. Производителят на сателита - водещата в сектора компания Space Systems/Loral (SSL), официално потвърди, че BulgariaSat-1 е преминал успешно вибрационните тестове – една от важните фази в комплексния тестови процес.

Геостационарните сателити орбитират на 36 000 км. над земята, което налага преминаването през интензивни тестове преди изстрелването им в космоса. Целта на вибрационния тест е да симулира екстремалните условия и среда, които сателитът трябва да издържи при изстрелването.

САЩ не може да си позволи да не ползва руска технология, губи милиарди

Ако САЩ поискат да се откажат преждевременно от използването на руския ракетен двигател РД-180, това ще струва на Пентагона повече от 1...

"Успешното приключване на тази важна тестова процедура практически показва, че до изстрелването на BulgariaSat-1 остава само фазата по тестване на антените. Графикът се движи по план и преди края на годината ще имаме готовност да го изведем в космоса. Щом една българска компания с усилията на екипа си и подкрепата на клиентите си, може да спечели доверието на международни партньори за изстрелване на сателит в космоса, това е сигнал, че като нация имаме потенциала да управляваме и изпълняваме комплексни задачи, които да подобряват живота и бизнес средата ни", каза Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком и на България Сат.

Преди вибрационния тест, BulgariaSat-1 успешно премина през акустична проверка, която помага за допълнителна симулация на условията при изстрелването, подлагайки сателита на звукови честоти, надхвърлящи 140 децибела.

До пълната техническа готовност на сателита за изстрелването му в Космоса остава само фазата по тестване на антените, в съоръжение, наричано Compact Antenna Test Range (CATR).

Вибрационен тест - технически подробности

След като бе финализиран вибрационният тест, BulgariaSat-1 бе изцяло проверен, за да бъде сигурно, че е продължавал да функционира нормално и компонентите му остават напълно невредими. Тестът бе успешен и увери инженерите, че сателитът е достатъчно устойчив, за да издържи суровото пътуване към Космоса.

Безпилотната ракета на SpaceX се върна успешно на Земята

Американската космическа компания SpaceX, която извършва частни космически полети, успешно върна безпилотната си ракета Falcon 9 на Зем...

С цел да симулира възможно най-прецизно вибрацията, която сателитът ще изпита при изстрелването, вибрационната система разтърсва спътника по осите Х, Y и Z с различни честоти.

Първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1


Когато бъде изстрелян, BulgariaSat-1 ще бъде първият български геостационарен комуникационен сателит в историята на България и ще бъде позициониран на българската позиция на геостационарната орбита, осигурявайки директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.

Производството на сателита бе възложено на водещата в тази област компания - Space Systems/Loral (SSL), базирана в Силиконовата долина в САЩ. BulgariaSat-1 е планирано да бъде изстрелян до края на 2016 г., чрез ракетата-носител Falcon 9 на фирмата SpaceX. Изстрелването на българският сателит ще бъде осъществено от НАСА и ще бъде предавано на живо от Кейп Канаверал, Флорида, САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Интерактивна образователна инсталация на Yettel кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Русия се цели по Украйна със сателитни снимки, купени от американски компании?

Над 100 представители на А1 се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир A1 Gaming Thursday

С коя компания преговаря Apple за внедряване на AI модела ѝ във функции на iPhone?

Запознайте се с Dell XPS 14: Пример за премиум лаптоп

Турският дрон "Байрактар" успешно изстреля свръхзвукова ракета (ВИДЕО)

Кой оглави класацията за най-надеждна мрежа у нас

След стъпките на САЩ да забрани TikTok: Китай ще защити интересите на компанията

Многообразие и приобщаване – това ли е новата важна тема за бизнеса?

Заради Китай: Долната камара в САЩ с първа стъпка за пълна забрана на TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии