Създадоха корейски робот, убиец на медузи

87374

Тъй като напливът на медузи по бреговете на Корея е повече от необходимия, инженери от Корейския институт за наука и технологии създадоха робот, който унищожава мекотелите. Устройството JEROS има за цел да изчисти крайбрежните води на страната от безпрецедентния им наплив.

Според професора по роботика Хюн Маун, водещ автор на изследването, рязкото покачване на популацията на медузите е станала опасно за океанската екосистема на Южна Корея.

Cheetah, който надбяга Юсейн Болт, тича свободно

Последният път, когато от Boston Dynamics показаха Cheetah, роботът беше свързан към специални хидравлични помпи, които задвижваха маши...

Медузите са причинили огромни загуби на южнокорейската риболовна промишленост. Те жилят хората и рибата и заплитат рибарските мрежи. Те запушват тръбни системи за охлаждане на ядрените централи, причинявайки огромни щети на икономиката.

Роботът JEROS със сменяем въртящ се механизъм може да се движи напред и назад, както и да се върти на 360 градуса. Роботът може автоматично да начертае маршрут и да се придвижи до района на изтребление на медузите. Роботите обменят на информация за тяхното местоположение по безжична мрежа.

При своето движение JEROS улавя медузи в смилаем въртящ се механизъм, намиращ се в долната част на устройството. Полеви изследвания са показали, че група от три роботи работят със скорост от 7,2км/ч и унищожават около 900 медуза за час. Учените завършиха теста на робота в залива край град Masan и планират следващи експерименти, в които възнамеряват да подобрят производителността му в различни условия.

JEROS може да се използва за други цели, включително морски патрул, предотвратяването на нефтени разливи и събиране на отпадъци в морето, се казва в доклада на института.

Компютър от бъдещето - нужно ви е само стъкло (снимки)

Дизайнерът Якоб Захор е измислил страхотна концепция за компютър от бъдещето. Устройството би могло да работи навсякъде, стига потребит...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии