ВАС: Андрей Слабаков е унизил в национален ефир гей обществото

88137
ВАС: Андрей Слабаков е унизил в национален ефир гей обществото
Снимка: БГНЕС

Популярният български режисьор Андрей Слабаков е виновен в подбуждане към тормоз и е подтиквал към дискриминация спрямо гейовете и хомосексуалните. Това постанови със свое решение Върховният административен съд. Така ВАС отмени решение на Комисията за защита от дискриминацията (КЗД), която постанови, че Слабаков не е виновен по въпросните обвинения.

Предистория

Андрей Слабаков за Actualno.com: Законът за тютюнопушенето върна нещо от фашизма и сталинизма

От НАС обявиха, че ще се борят и срещу закони, които не работят в полза на всички български граждани, като за пример дадоха Закона за ф...

През 2011 година гей активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев внесоха в КЗД жалба срещу Слабаков във връзка с негови изказвания в ефира на предаването „На инат“ по „Нова телевизия“ от 28.04.2011 г. В рамките на интервюто, попитан от водещия — анимираното магаре Марк О’Селски — за негово изказване от интервю пред друга медия, Слабаков заявява, че „гейовете са много по-вредни от тютюнопушенето”; „[...] разпространението на СПИН не е само заради наркоманите, което, както знаеме в некой държави е разрешено човек да се занимава с наркомания, но цигарите са много вредни… А освен това, да оставиме, че те разпространяват СПИН масово, тъй като не всички гейове са само хомосексуални, някой са и би-. Това не работи в интерес на обществото”.

По-нататък режисьорът споделя, че при свое посещение в Италия е получил покана да гостува на няколко гей сватби, но „слава Богу” не отишъл на нито една.

Заради изказването Стоянов и Добрев внасят жалба до КЗД. През април 2012 г. обаче КЗД излезе с решение в полза на ответника Слабаков. Основните аргументи на Комисията са, че предаването „На инат“ има хумористичен характер, както и че Слабаков е изразил лично мнение.

След обжалване от страна на активистите обаче през октомври 2012 година Административния съд София-град (АССГ) отхвърля аргументите на КЗД и връща преписката за ново произнасяне. От антидискриминационния орган обаче обжалваха решението, настоявайки, че осъществена дискриминация в изказванията няма.

MSNBC спря шоуто на Алек Болдуин заради псувни от страна на актьора

Телевизия MSNBC прекъсна за около две седмици излъчването на ежеседмичното авторско шоу "Up Late" на актьора Алек Болдуин, предаде БГНЕ...

Сега ВАС потвърждава решението на първоинстанционния АССГ, като установява „тормоз“ и „подбуждане към дискриминация“ в процесните изказвания на Слабаков. Нещо повече – решаващият състав отчита, че публичният начин, по който са направени изказванията – в национален телевизионен ефир – допринася за унизяването и обругаването на гей хората. Според Върховния съд „хумористичният характер на предаването сам по себе си не води до изключване на забраната за дискриминация“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com