Дъб от Силистра стана "Дърво на годината"

7792
Дъб от Силистра стана "Дърво на годината"

Дъбът от Дунавския парк в гр. Силистра е победителят в конкурса "Дърво с корен 2015", организиран от Фондация "ЕкоОбщност". Столетникът ще представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2016", където ще се състезава с представителите на още 13 държави. Той ще получи и диагностичен преглед от специалисти, който ще установи от какви грижи има нужда дървото, за да бъде подобрено състоянието му.

Победителят в „Дърво с корен 2015“ беше номиниран от Невяна Маринова от Силистра, която написа за него:

"Ще ви представя един дъб, част от най-стария градски парк в България – Дунавския парк в Силистра… или каквото е останало от него. Дъбът е над сто годишен, но все още няма табелка, че е защитен за да бъде опазен… Смята се, че самият Дунавски парк е основан през 1870 г. През 1991 г. е обявен за природна забележителност с национално значение.

Любимият чинар на жителите на с. Арчар грабна приза „Дърво с корен 2014”

На церемонията по награждаване, която се проведе вчера в Полски институт в София, станаха известни победителите в петте категории на та...

Дъбът заема огромно място в нашето ежедневие, винаги около него има хора, за да събират енергия, сили и животворен заряд, но какво правим за опазването му… И до ден днешен не е защитено. Миналата година „обновяваха“ другата част на парка. Така си отидоха дълголетници, а тези които останаха са с отворени рани от огромните машини, които работиха там… Облъскани, орязани и вече гниещи и болни.

Писмото ми е и като зов за помощ, да опазим малкото което ни е останало".

Български бряст спечели конкурса за европейско дърво на годината

Старият бряст спечели конкурса за "Европейско дърво на годината 2014". Резултататите бяха обявени в сградата на Европейския парламент...

Дъбът от Силистра спечели надпреварата с гласовете на 884 души от общо над 3 600 гласували. На второ място, със 777 гласа остана лечебният ясен от манастира "Св. Панталеймон" в местността Голо бърдо, Перник, а на трето, с 678 гласа, е чинарът от село Петково, област Смолян.

В конкурса тази година имаше и три допълнителни категории. За "Вековните дървета говорят" журито на "Дърво с корен 2015" посочи трима финалисти, между които протече онлайн гласуване. Победител стана дъбът на Йордан Радичков от бившето село Калиманица, област Монтана, номиниран от Бойка Серафимова от Монтана.

В другите две допълнителни категории победителите бяха излъчени директно от журито на конкурса. В категория "Млад природолюбител" наградата взеха учениците от Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, Казанлък, които се грижат за екопарка в двора на училището. В категорията за доброволец-залесител, която е нова за конкурса, беше отличена Илияна Тенева от София за разказа и за залесяването в местността Меча поляна на Витоша.

Журито реши да връчи и една специална награда - за секвоята от Карлово, номинирана от Атанас Янев, също от Карлово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com