X
 
 

Разработват приложение за запознанство с използването на ДНК

1220 0
Разработват приложение за запознанство с използването на ДНК
Снимка: Thinkstock
Световно известният харвардски генетик Джордж Чърч разработва приложение за запознанства с използването на ДНК. Това предава TACC, като се позовава на MIT Technology Review.

Приложението ще сравнява ДНК-то на ползвателя с това на евентуалния му партньор, за да се избягват нежелани генетични заболявания у техните възможни бъдещи деца. Разработката обаче веднага срещнала много противници, които я нарекли "евгеника" и я сравнили с работата върху селекция на човека по времето на нацистка Германия.

Как начинът ни на живот се предава на децата и внуците ни

Храненето, физическата активност и травматичните преживявания - всичко това променя функцията на гените и може да окаже влияние на бъде...

Чърч е известен като един от „бащите“ на синтетичната биология и защитник на експериментите за редактиране на генома, а неговата лаборатория работи над „възкресението“ на мамута, възможността за реверсия на процесите на стареене и премахването от човешката ДНК на ретровирусите, „закачили“ се за нея, например този на СПИН-а.

Научната общност обаче остро разкритикувала разработката на учения и призовала да не се предоставя ДНК за целите на проекта, отбелязва още агенция "Фокус".

Ученият отговорил, че приложението няма да осигурява открит достъп до събраната генетична информация и ще анализира информация само за онези мутации, които водят до много сериозни вродени генетични заболявания.

По-рано същият учен е критикуван за това, че негови изследвания са били финансирани от скандално известния филантроп Джефри Епщайн, който беше обвиняван в трафик на хора, включително непълнолетни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители