Семейна стая за недоносени деца е новата придобивка в УМБАЛ „Канев“ в Русе

3538
Семейна стая за недоносени деца е новата придобивка в УМБАЛ „Канев“ в Русе
Снимка: УМБАЛ "Канев" - Русе
С помощта на фондация „Нашите недоносени деца“ днес бе открита шестата по ред в България семейна стая в отделението по неонатология към АГ комплекс на УМБАЛ „Канев“ АД в Русе. „Тези стаи са създадени, за да може да премине по-плавно прехода от болничните грижи за новородените и недоносени деца към семейната среда“, уточни Ния Бенева, доброволец към фондацията. Семейната стая създава необходимите условия на недоносените и техните родителите, да се адаптират към семейната среда. Там майката може да участва в грижите за своето дете, да го кърми и да осъществява безценния контакт „кожа-до-кожа“ или т. нар. „кенгуру-грижа“.

Първият гост на стаята е малката Мартина, родена с тегло 1000 грама, но вече е на 44 дни и тежи 1750 грама. Майката Ралица Никифорова е лекар, анестезиолог. Тя ще започне сама да се грижи за своята дъщеря и е доволна от грижите, които се полагат за бебето.

Семейна стая отвори врати в УМБАЛ "Пловдив"

Първата Семейна стая в Пловдив ще отвори врати в отделението по неонатология в УМБАЛ „Пловдив“ в навечерието на 17 ноември,...

Д-р Лиляна Ташкова – началник на отделение „Неонатология“ сподели, че 160 са недоносените в АГ-комплекса през 2018 г. и целта на стаята е да се постигне плавен преход за недоносеното дете от болничната среда към семейния дом. Директорът на болницата Иван Иванов коментира, че една семейна стая не е достатъчна, но е важно, че първата крачка е направена.

В момента семейната стая е оборудвана с две легла и две специални бебешки термолегла, в които се поддържа съответна температура, за да могат децата да се чувстват комфортно и безопасно.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители