13% от регистрираните автомобили у нас са без "Гражданска отговорност"

1504
13% от регистрираните автомобили у нас са без "Гражданска отговорност"
Снимка: БГНЕС

Над 500 хиляди са шофьорите нарушители, които карат колите си без задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това сочат данните на Българската асоциация на застрахователните брокери към края на юни. По информация на МВР, актуална към юли, регистрираните автомобили в България са над 4.130 милиона, т.е. 13% не са направили задължителната застраховка.

А в последните дни тръгнаха традиционните за началото на октомври прогнози за поскъпване на "Гражданската отговорност", пише в. "Сега". Изпълнителният директор на една от застрахователните компании у нас - Стоян Проданов, коментира пред Нова тв, че се увеличават обезщетенията, които застрахователите плащат, а това можело да наложи вдигане на цената на полицата с 5-10%. "През следващите години цената ще върви нагоре, въпросът е с какво темпо ще става това. Не може да се очаква друго, щом събитията не намаляват и застрахователите трябва да плащат. Лимитите се вдигат, освен това и съдилищата присъждат все повече и все по-големи обезщетения и тези средства трябва да бъдат събрани от застрахованите лица", обясни прогнозата си Стоян Проданов. Застрахователите заделят и за вноски в Гаранционния фонд по автозастраховката "Гражданска отговорност" заради покриване на щети при катастрофи и произшествия с участието на автомобили, за които не е платена задължителната полица. Освен това има много българи, които работят в чужбина и карат колите си в страни от ЕС, но със сключена у нас застраховка. "Това също се отразява на размера на обезщетенията, които в чужбина са по-големи", обясни застрахователен експерт.

Масови проверки за превишена скорост и "Гражданска отговорност"

В цялата страна стартира специализирана операция за контрол на максималната скорост. Това съобщават от Главна дирекция „Националн...

Повечето застрахователни компании и брокери не коментират официално дали ще има по-високи цени. Вчера от асоциацията на застрахователните брокери обаче предупредиха, че ако има поскъпване, делът на застрахованите със сигурност ще намалее отново.

От асоциацията на брокерите напомниха, че конкуренцията на пазара е сериозна и това работи срещу поскъпването. "Цените се определят от пазара, а той е изключително конкурентен, защото има много играчи", обясниха Ивета Кунова и Коста Чолаков от организацията пред Bulgaria ON AIR.

Според Стоян Проданов, ако има поскъпване, то ще е между 5 и 10%, което означава средно с 20 лв. повече за полица. Други застрахователи обаче коментираха пред "Сега", че традиционното октомврийско предупреждение за предстоящо поскъпване на "Гражданската" е несериозно. Още в началото на тази година някои компании вече са увеличили цените за някои сегменти - например за мощен автомобил с млад водач под 30 г., т.е. в най-рисковите случаи. Докато примерно за автомобил с по-ниска кубатура в провинцията с водач над 50 г. няма поскъпване. В бранша потвърждават, че от началото на годината има "леко и плавно" покачване, но по това време на годината, когато изтичат най-много полици, много застрахователи по-скоро свалят цените, за да привлекат повече клиенти.

През ноември се чакат резултатите от стрес тестовете на застрахователните дружества и ако Комисията за финансов надзор установи, че някои компании са "подценили" тарифите си за задължителната автозастраховка в битката за клиенти, може да им препоръча да увеличат цените.

Има внесена промяна за "Гражданската отговорност" за мотористите

Спешна промяна на Кодекса за застраховането, която да удовлетвори исканията на мотористите и собственици на кемпери, са внесли в делово...

Владимир Тодоров от Българската асоциация на застрахованите и пострадалите при катастрофи каза пред "Сега", че не очаква поскъпване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...