170 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми

15262
170 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми
Снимка: Thinkstock

170 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми, обяви в ефира на БНР заместник-председателят на Българската асоциация по стерилитети и репродуктивно здраве д-р Йосиф Димитров и предупреди за тенденция към увеличаване на броя на двойките с репродуктивни проблеми.

Ако за една година редовен полов живот жената не забременее, трябва да се обърне внимание. Ако жената е над 36 години, няма смисъл да се чака една година. След 6 месеца могат да се обърнат към специалист, който се занимава с проблеми на репродуктивността, посъветва д-р Димитров.

С уточнението, че не само храните пречат на продуктивността, д-р Димитров все пак посочи, че сред вредните за здравето храни е птичето месо с антибиотици и хормони, които се използват, за да могат по-бързо да наддават пилетата.

В списъка на причинитeлите на безплодие той постави и пластмасовите бутилки. В тях, се оказва, имало естрогеноподобни вещества, които предизвикват преждевременен пубертет и объркване на хормоналния баланс.

На следващо място д-р Димитров посочи и вредните навици - тютюнопушенето, алкохол, нерационално хранене, вследствие на което се затлъстява. Това са все неща, които могат да се окажат пречка за реализиране на една бременност, обобщи той. 

Като превантивни мерки д-р Йосиф Димитров постави достъпността до квалифицирана медицинска помощ и до качествена информация. Той дори предложи да има задължителни часове в училищата, да се направят брошури, много хора да се ангажират, а не може само лекарите и журналистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com