Администрацията в България предоставя общо 1735 онлайн услуги

835
Администрацията в България предоставя общо 1735 онлайн услуги
Снимка: iStock/Guliver

1735 са електронните услуги, които предоставят администрациите у нас – от министерства, през агенции и комисии, областни управи, до общини. Това показва справката от Административния регистър, където всички структури трябва да вписват услугите и регистрационните режими, които предоставят, в това число и електронните. Не всички обаче спазват това свое задължение.

От данните в регистъра става ясно, че от различните агенции и комисии най-много електронни услуги предоставя НАП - над 130 броя: от плащане на данъци, през подаване на данъчни декларации, до различни справки. На второ място е Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГВА), която е въвела 56 услуги и режими. Трета в списъка се нарежда Агенцията по кадастъра с около 50 услуги, а четвърти са от Националния осигурителен институт (НОИ). Те от своя страна са въвели 46 е-услуги.

Плащаме 5 млн. лева, за да се отървем от излишни чиновници

Вицепремиерът Томислав Дончев стартира съвместен проект със Световната банка, който предвижда закриване на многобройните дирекции и отд...

Сред министерствата първенец е отбраната, следвана от МВР. Военното ведомство има цели 33 електронни услуги и режими, а вътрешното министерство – около 22. Към МО можем да се обърнем и ако искаме географски координати на контурни точки или пък конкретна карта – стопанска, политическа, физико-географска. Освен да подадем онлайн заявление за лични документи в МВР можем да направим това и за издаване на разрешение за употреба или търговия с оръжие или ако искаме да платим някоя глоба, пише "Монитор".

Не всички областни администрации имат регистрирани електронни услуги. Най-много такива има в Перник – 12. Подобно е и положението с общините. Така например според регистъра първенец по е-услуги е видинската община Бойница, която е въвела цели 96 броя. За сравнение Бургас е с 24, а Варна само с 10. Малко по-различно е с големите градове, които имат райони, като София например. Там всяка районна администрация регистрира свои услуги. Столична община обаче си има свой портал за услугите, които предоставя за гражданите и бизнеса. В него електронните услуги са 45. Сред тях е възможността да подадем онлайн заявление за запазване на дата за сватба. Същото важи за удостоверение за адрес, семейно положение, акт за раждане, регистрация за собственици на пчелни семейства и др. Онлайн може да получим и удостоверение за данъчна оценка на имот.

Важно уточнение, което трябва да се направи е, че все още за да се ползват всички тези услуги – дали на местно или на централно ниво, е нужен т.нар. електронен подпис, ПИК или друг вид код.

Именно това се посочва и в доклада на Държавната агенция „Електронно управление“, който бе публикуван в началото на септември. Изискването за е-подпис прави и електронните услуги не толкова популярни сред гражданите.

Нови 6 електронни услуги на НОИ вече са достъпни с ПИК на НАП

Националният осигурителен институт (НОИ) продължава работата по интеграцията на справочните си електронни услуги за достъпване чрез пер...

Така например в Пещера може да заявим онлайн, ако искаме регистрация на каруцата си. Получаването обаче на удостоверението става само на място на гише.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com