X
 
 

АЕЖ: Борисов да наглежда СЕМ, а изслушването на шефа на БНР да е публично

2648 5
photo of АЕЖ: Борисов да наглежда СЕМ, а изслушването на шефа на БНР да е публично
Снимка: Actualno.com
Изслушването на генералния директор на БНР Светослав Костов от Съвета за електронни медии (СЕМ) трябва да е прозрачно, публично и предавано на живо. За това настояват от Асоциацията на европейските журналисти - България. 

Медийният регулатор ще изслуша Костов в понеделник в 14 ч. Очаква се от този разговор да се разбере какво се случва в Националното радио.

Десетки журналисти подкрепиха Силвия Великова пред БНР (ВИДЕО)

Десетки журналисти от множество медии в България се събраха пред сградата на Българското национално радио (БНР), за да подкрепят водеща...

В петък 13 септември, изненадваща профилактика спря ефира на  БНР между 06:00 и 11:00 часа. Историята на радиото не помни подобно спиране от десетилетия. Профилактиката се случи само ден след скандалното уволнение и връщане на работа в рамките на ден на журналиста Силвия Великова.

Actualno.com припомня, че по случая главният прокурор разпореди проверка на СЕМ и ДАНС, тъй като става дума за въпрос, засягащ националната сигурност.

Кой и защо взе решение за безпрецедентното прекъсване на излъчването на програма “Хоризонт”? Отстранена ли е Силвия Великова заради Иван Гешев? Това са въпроси, на които обществото трябва да получи отговор.

"Обществото има право да чуе, както обясненията на Костов за прекъсването на излъчването на програма “Хоризонт”, така и за отмененото сваляне от ефир и отнемането на ресор “Правосъдие” от известната журналистка Силвия Великова.", пишат в позицията си от Асоциацията.

В не по-малка степен е важно да бъдат чути и въпросите, които ще зададат членовете на СЕМ, които само преди няколко месеца избраха Светослав Костов за поста генерален директор.

Цацаров даде срок от 3 дни на Гешев да провери защо БНР онемя

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да бъде направена проверка защо днес, 13 септември, между  06:00 и 11:00 часа беше спрян...

"В последните дни редица представители на други институции бяха далеч по-активни от СЕМ по отношение на кризата в радиото. Оказа се дори, че премиерът Бойко Борисов не подозира, че именно този орган избира генералния директор на БНР, а смята че това прави парламентът. Със сигурност с подобно впечатление са останали и други хора и това в голяма степен се дължи на пасивността на СЕМ в настоящия състав.

Затова сме убедени, че СЕМ трябва да полага повече усилия за публичност и живото излъчване на изслушването на Светослав Костов би било такова.", заявяват от АЕЖ.

И съвет към премиера Бойко Борисов за финал:

"Не на последно място, бихме обърнали внимание на министър-председателя Бойко Борисов, че решаването на подобни медийни казуси посредством лични обаждания от негова страна, не подхожда на държава, в която институциите работят. Вместо той да се занимава с това, би трябвало СЕМ да си свърши работата, а за да е ефективен съветът, е много важно какви хора изпращат в него Народното събрание и президентската институция.

Съвсем наскоро възникна скандал относно неподходящата и недостатъчна квалификация на излъчена от Народното събрание нова членка на СЕМ. Припомняме, че според закона членовете на съвета трябва да се ползват с висок професионален и обществен авторитет, а не да бъдат просто верни на управляващата партия.

СЕМ одобри новото ръководство на БНР

С четири гласа "за" и един "въздържал се" Съветът за електронни медии (СЕМ) утвърди новия Управителен съвет на Българското национално р...

Ако Бойко Борисов наистина се интересува от темата, е добре да потърси отговор на въпроса дали парламентарната група на неговата партия е действала в интерес на обществото при гласуванията относно състава на СЕМ. Друг въпрос, който би трябвало да е сред темите за размисъл за Борисов, е дали председател на парламентарната комисия по култура и медии, излъчен от неговата партия, трябва да е човек като Вежди Рашидов, който в неделя в национален ефир отрече свободата на словото като ценност.", заявяват журналистите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ДОКАТО БОРИСОВ НИ НАГЛЕЖДА 4 ДОКАТО БОРИСОВ НИ НАГЛЕЖДА преди 4 седмици Профил на трол?
  България блестна с „наука“ на Антинобеловите награди ЗА изследването:''каква е разликата между мъртви и живи намагнитизирани хлебарки''Така де, науката е в помощ на обществото!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  · Каква била картинката около спирането излъчването на радиото. Само с уволнение няма да мине, трябва и съд. Та ръководството на радиото, уплашено, че Силвия Великова може да се яви и да води предаване в сутрешния блок, вземат мерки, дори и да дойде, да не може да се чува в страната. Не са НУРТС водещите в скандала. От Радиото до НУРТС има три различни канала за връзка, оптични и радиорелейна - виж още ›› нали е система за национална сигурност. Така шефа на радиото, в паника, накарва "клошар" - едно технически лице, човек, комуто сега ще припишат вината, да напише спешно искане за профилактика на оптичния кабел. Идеята е да не се подава сигнал на НУРТС. Проблемът е че връзките са три и няма как да се спре - и това е нарочно направено за да не се спира излъчването на радиото. НУРТС им отговарят, че те имат договор и не могат да спрат да излъчват. И така сигналът се спира и не се подата от самата БНР. Цялата отговорност е на ръководстовто на БНР и на Хоризонт - поелият вината и.д шеф на Хоризонт, няма права да спира подаване на сигнал. Това е единственото логично обяснение след като Хоризонт има 65 предавателя и няма вариант те да се изключат евновременно. А нареждането за уволнение на Силвия също е дошло отвън, в рамките на системата за профилактика на жулналисти, които могат да отразяват "некоректно" устремилия се към главен прокурор Гешев. НУРТС нарочно са оставили канала отворен, за да чуят слушателите шум, и да стане ясно, че не те са спрели излъчването. Питам - Борисов не е знаел, че радиото ще спре излъчване, което е ЧП от най-висок ранг и ДАНС е длъжна да му докладва? Че СЕМ е направило просветен и най-добър избор, а не такъв какъвто се диктували Пеевски и партиите? Ето ви още една тотална причина Гешев да не припари до поста главен прокурор и да има тотална смяна в съдебната система, която прави възможни подобни преврати срещу националната сигурност. Хайде на бас кой ДАНСи прокурорите ще намерят за виновен - въпросното технически лице? И аз трябва да им вярвам. Проблемът дори не е в този генерален директор, а че дори да го принудят да си подаде оставката - защото гафът е ОГРОМЕН, този СЕМ пак ще избере немуподобен. В СЕМ трябва да има гражданска квота, която да балансира институционалната (Ilian Vassilev)
 • Борисов :'' МВР , ИЗВИНИ СЕ БЕ '' 2 Борисов :'' МВР , ИЗВИНИ СЕ БЕ '' преди 4 седмици Профил на трол?
  живеем в ъББсурт - пътища, по които се движиш с повишено внимание, сякаш си на война, прокуратура дебнеща те от всеки ъгъл , премиер който си кара колата сам и си прави ОН лайн предавания в собствена възхвала и безброй други ненормалщини биещи ни по главата ежедневно. Пропускам последният хит- шпионин пуснат под гаранция, протест гарниран с контрапротест на батки и радоСни орки...
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  МВР са заедно с батките и циганите срещу протестиращите. Усърдно ги подпомагат, с действия и бездействия. Пет минути трябват на протеста и това се разбира. Този арест е за сплашване и възможност за батката-премиер да се намеси като върховен индиански вожд
  : 1 !
 • Ген.Атанас Атанасов(ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ) за   ареста на фоторепортер 1 Ген.Атанас Атанасов(ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ) за ареста на фоторепортер преди 4 седмици Профил на трол?
  Указът за дребно хулиганство е архаизъм! Но... Проблемът не е в това. КОЙ прецени, че изпълнението на професионалните задължения на фоторепортер на улицата могат да се квалифицират като нарушение на обществения ред?! КОЙ?! Това действие изисква съставянето на парламентарна анкетна комисия, която да установи длъжностното лице, което е наредило този арест и така грубо е превишило правата си, и да виж още ›› поиска отстраняването му от МВР! И не да се уволни този, който формално е подписал акта, а началникът, който му е наредил! Ако все още имама някакви признаци на парламентарна република и на опозиция в парламента - това е решението! Никакви извинения не могат да потулят тази крещяща арогантност!