БНР: Силвия Великова не е свалена от ефир, има обаче някои промени

3868
БНР: Силвия Великова не е свалена от ефир, има обаче някои промени

"Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването "Преди всички" на програмата". Това обявиха в официална позиция, изпратена до медии от ръководството на Българското национално радио.

Те уточняват обаче, че все пак има някои промени в "графика на водещите": "Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019. Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите - чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова".

Нинова: Свободата няма цвят и за нея трябва да воюваме всеки ден

"Днес е денят, в който трябва да се противопоставим на поредните посегателства на свободата на изразяване." Това каза лидерът на БСП К...

От БНР уточняват, че подкрепят позицията на новия директор на радиото Николай Кръстев, че "в програма "Хоризонт" липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и затова препоръчали на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми.

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма "Хоризонт" следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването "12+3" като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест.

"Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми. За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес", пишат още в позицията си от БНР.

Припомняме, че вчера (12 септември) Великова бе свалена от ефира на медията от новия директор Николай Кръстев. Тя е водещ на предаването "Преди всички" и покрива ресор "съдебен". По-рано през деня бе обявено, че Великова е и с отнет ресор, и вече няма да задава неудобните си въпроси на магистратите и на представителите на изпълнителната власт. Кръстев пък до края на август работи в телевизия Bloomberg, където е водещ на предаването "Развитие". При напускането във Facebook негов колега му пожелава успех в БНР, като казва, че знае какво го очаква в радиото.

Върнаха скорострелно Силвия Великова в ефира на "Хоризонт"

Връщат скорострелно Силвия Великова в ефира на "Хоризонт" - за това съобщиха нейни колеги журналисти, сред които и Канна Рачева. Информ...

Заради Великова от Асоциацията на европейските журналисти разпространиха позиция, в която твърдят, че откриват връзка между създалата се ситуация и критиките на Великова към кандидата за главен прокурор Иван Гешев. По-късно вечерта стана ясно, че тя се връща в ефир, но съвместно с друг водещ.

Днес, 13 септември, "Хоризонт" се излъчва само онлайн - официално заради профилактика на предавателите. Водещ на "Преди всички" е Диана Дончева. А в 12:00 часа колеги от всички медии се събраха на протест пред сградата на Националното радио.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com