"Амнести интернешънъл" критикува България за липсата на закони срещу хомофобското насилие

12170
"Амнести интернешънъл" критикува България за липсата на закони срещу хомофобското насилие

През септември „Амнести интернешънъл” публикува доклад за престъпленията от омраза, извършвани срещу хомосексуалните и транссексуалните хора в Европа.

В частта за България докладът критикува българското законодателство, в което няма предвидени санкции за насилието от омраза, мотивирано от сексуалната ориентация или половата идентичност на жертвите.

"София Прайд 2013" ще се проведе на 21 септември

Шестото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните ще се състои на 21 септември, с...

„В най-добрия случай насилниците хомофоби могат да бъдат преследвани по закона за „хулиганство” с утежняващи вината обстоятелства. А хулиганството е определено като инцидентни действия, които нарушават сериозно обществения ред и изразяват неуважение към обществото (член 325 от Наказателния кодекс)”, пише организацията.

В текста се посочва още, че през 2010 година българското правителство е започнало обсъждане на промени в Наказателния кодекс и е била съставена работна група, включваща гражданското общество, с цел да се изготви проект за промените. През май 2013 година е била представена чернова, включваща сексуалната ориентация, но не и половата идентичност сред списъка с личните характеристики, на базата на които може да бъде извършено едно престъпление от омраза.

Междувременно, властите не разполагат с никакви данни за престъпленията, извършвани от подбуди като хомофобия и трансфобия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com